2016. május 4., szerda

Patrick Zachmann So long, China



Ha azt mondom, Kina, mindenkinek eszébe jut valami. Talán egy emberekkel zsúfolt utca, vályogházak, jobban értesülteknek a tai chi mozdulatokat végzők tömegei a parkokban, vagy akár a Pekingben napsütést soha nem látó, maszkban közlekedő emberkék. Esetleg a felhőkarcolók.
Nem is kell sokat visszamenni az időben, hogy a toronyházak helyett szánalmas viskókat lássunk, és ez a kiállitás pontosan ezt teszi. Az egy ik teremben az egészen klasszikus kinai nyomornegyedek fényképei sorakoznak, és az emberek mindennapjai ezek között a diszletek között zajlanak, amúgy nem  is szomorúan, egy másik teremben viszont a bal oldalon a 80-as évek, a jobb oldalon pedig már a mai valóság: végtelen emeletek, aszfaltutak, és mintha az emberek semmit se változtak volna.
Szinte felfoghatatlan, hogy ez a fejlődés ilyen hamar megtörtént. Ugyanakkor azt is nehéz megemészteni, hogy immár több mint 7 milliárdan vagyunk. Engem a kiállitás arra emlékeztetett, hogy igencsak apró pontok vagyunk, ami persze közhely, hiszen legtöbbször nem érdekel minket a sok-sok ember mondjuk Kambodzsában vagy Boliviában. A fotó talán elsődleges szerepe viszont pont ez: megmutatni olyan tájakat, embereket, akiket amúgy sohasem látunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése