2016. május 23., hétfő

Keserü Ilona az M21 galériában Pécsett



Sajnos a Modem megszüntével elmúltak azok az idők, amikor érdemes volt autóba ülni, és egy kiállitás kedvéért vidékre menni. Talán még a Paksi Képtár az, amiért talán érdemes, bár Bak Imrével is elég sok helyen lehet találkozni. Ja és Balatonfüred, a Vaszary villa, és még Veszprém, a Vass gyűjtemény. Igen, Pécs nincs ebben a felsorolásban, és Keserü Ilona is látható volt már a Ludwigban, a Budapest galériában, Füreden.
Eszem ágában sem volt Pécsre menni egy Keserü Ilona kiállitásért. De ha már amúgy is le kell mennem? Na az már más.

Nagyon kellemes meglepetésként ért a Zsolnay negyed mai állapota, végre elkészült minden, mindenfelé fiatalok mozognak, a madarak csicseregnek, és az összes tér nagyvonalú, belakható. Ha már ott van az ember, kombinálni is lehet a különböző kiállitásokat, a Gugyi gyűjteményről irtam is már, és az 500 Ft-os belépő is vicces ma már.
Mivel elolvastam, hogy a máshol soha ki nem állitott függőleges oszlopok lennének a tárlat szenzációi, igy az mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Keserü Ilona képei ma már látszólag teljesen esetleges, ottfelejtett kompozicióknak tűnnek, de nem volt ez mindig igy. Ráadásul a hosszasan magyarázott szinskála önmagában talán nem elég tartalmas ahhoz, hogy belakja a képeket, de azért azok mégis működnek. Pláne egy Nádler vagy Bak Imre után. De. Nem véletlen, hogy külföldön egyáltalán nem emlitik, nem kerül kontextusba. Nem baj, kedves gesztus Pécs részéről, hogy a városhoz ezer szálon kötődő festőnőnek hoztak össze kiállitást. Ha valaki arra jár, nézzen szét a Zsolnay negyedben. Ott meg már csak pár lépés lefelé a galéria...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése