2017. február 19., vasárnap

David Hockney speciális örömei könyvalakban

Ha már Tót Endre örömeiről volt szó, Hockney is ünnepelhetne, hiszen a neve egyre több helyen forog a legmagasabb elismeréssel, csoportos kiállitásokon mindig akad egy képe, az aukciókon kapkodják a képeit, úgyhogy úgy döntött, ideje végre megoldania egy réges-régi problémámat.
Igazán kedves tőle. A probléma pedig az, hogy bármennyire is erőlködünk, az újságokban, katalógusokban megjelenő kép, vagyis reprodukció sosem közeliti meg annyira az eredetit, hogy elégedettek legyünk. Még a Tsukin gyűjtemény őrült vaskos és nehéz könyvében is Matisse képei erőtlen bélyegek az eredetiek után - amit viszont sajnos egy idő után elfelejtünk, legfeljebb egy benyomás marad meg. Tehát vagy megszerezzük az eredetit, ami azért elég sok kép esetén álom marad, vagy kénytelenek vagyunk a katalógust mutogatni a barátoknak, amiből viszont nem mindig jön át a kép szellemisége. Hogyan is jönne át, mikor a kedvenc Cy Twombly képem 3 *8 méteres, ekkora katalógust pedig elég nehéz lenne magammal cipelnem. Ezen a ponton lép be Hockney újra a képbe.
Na nem egy 3 * 8 méteres könyvvel, de azért az átlagnál jócskán nagyobb katalógussal. A képen nem is jön át igazán a méret, hiszen az rendben van, hogy a kép nagyobbik felét kitölti, ezt a hatást el lehet érni egy 10 centis darabbal is. De ez akkora, amit már nem is lehet kézben tartani. A1 vagy A0? Nem emlékszem, centi meg nem volt nálam, de a könyv akkora, hogy simán ki lehetne rakni a falra mint reprodukciót. Ok, az eredeti még nagyobb, de azért ekkorában már kijönnek a kompoziciók.
Ezt tehát már lehet vinni barátoknak mutogatni? Sajnos nem igazán.. Majdnem 30 kilót nyom a könyv, ezt már nem szivesen dobom be a hátizsákomba..A másik baj az, hogy 2000 eurót kéne fizetnem érte..A Wizzair-nél biztos meglepődnének, amikor előkapom ezt és megpróbálom berakni a csomagdobozba..
Egyetlen könyvre emlékszem, ami hasonló méretekkel bir: Annie Leibovitz szintén hasonlóan drága és hasonlóan nehéz műve szintén nem található meg a könyvespolcomon..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése