2017. február 16., csütörtök

Tót Endre nagyon speciális örömei a Capa központban

Tényleg minden okunk megvan a sirásra. Rakjuk össze az elemeket: az mma nevű gittegylet lenyúlta az Nka-t, műcsarnokot, Hild villát és Muosz székházat, és ők úgy akarnak keresztények lenni, hogy mindenkit elpusztitanak, felnégyelnek aki nem olyan, mint ők. Már eleve a Capa központ létrejötte is hülyeség, hiszen a fotós szakmának ott a Mai Manó, ami helyett beigérték a Városligetbe a fotómúzeumot, amiből semmi sem lesz. A Capa központ tehát azért kell, hogy ne kelljen a Néprajzi múzeumba rakni a world press photo-t, ja és hogy ne legyen Ernst múzeum. Más értelme nem sok van, mert akiknek szólna, a fotóriportereknek, ők pont kiszorultak a központból, igy egyfajta Mai Manó pluszként lehet értelmezni a helyet.
Mi a túrót keres Tót Endre ott? a Ludwigban, a várban a Nemzetiben, esetleg egy értelmes Műcsarnokban lenne a helye. De a Capában? Kezdjük ott, hogy Tót Endre nem fotós. Az, hogy fotókat állit ki, egy dolog, ne tévesszen meg senkit.
Valójában az egészet máshonnan kéne kezdeni. Tót Endre ugyanis az egyik kedvenc művészem. Ha valaki netán nem olvasta volna a sárga könyvét: Örülök, ha egyik mondatot a másik után irhatom ciműt, az most azonnal hagyja abba az olvasást, és szerezze meg. Garantálom, hogy három napig fog röhögni. Igen, Tót Endre vicces. És felszabadult. Nem tudom, hogy csinálja, de a 70-es években, amikor pályáját kezdte, igen cudar volt a művészeti élet. Még talán rosszabb, mint ma: újságok betiltva, kiállitások betiltva, és a párt majd eldönti, hogy ki kellőképpen szocialista ahhoz, hogy kiállithasson. Tót Endre pedig festett egy ideig, aztán rászálltak a zsaruk, aztán megpattant Kölnbe. Azóta is ott él.
Az örülök, ha.. képsorozata tehát valóban arról szól, hogy jaj, de jó, hogy immár Kölnben vagyok, és tényleg irkálhatok, festhetek, sőt még tüntethetek is...
Ez remek, de most jönnek a csavarok. 1. Ezt a sorozatát már 1971-ben megcsinálta. Persze nem pont igy, ezért tavaly újracsinálta az összes képet. De őszintén szólva nemigen hiszem, hogy bárkinek is feltűnne, hogy ezek nem 71-es képek. De akkor miért csinálta újra? Még mindig ugyanazt csinálja? Vagy azt akarja mondani, hogy még mindig 71 van?
Na igen, ez egy jó értelmezés. Hiszen játszuk meg a tudatlant: a képek alatt ezek a szövegek: örülök, hogy egy vonalat húzhatok. Örülök, hogy ezt a táblát tarthatom. Basszus, hiszen ezek újra aktuális mondatok!
Minden más értelmezés értelmetlen. Hiszen Tót Endre kiállitás legutóbb tavaly volt az Acb-ben, előtte a Modemben és máshol, semmi sem indokolja az újrázást. Pláne úgy, hogy jóformán semmilyen magyarázó szöveg nincs: egy fiatal akár kormánypropagandának is nézheti ezt, hiszen mit örül ez a fickó a semminek? Inkább húzzon el Londonba pincérkedni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése