2017. október 31., kedd

#metoo és #notsurprized az Artforum kapcsán

Nem irtam a zaklatási ügyről, mert egyrészt annyira egyértelmű, mit gondolok, másrészt meg nem művészeti ügy. Csakhogy melléfogtam, ezért itt a poszt.
Mindjárt egyértelműbb lesz a fenti mondat, ha bedobom, hogy a hires Artforum egyik főmuftija is besározódott, máshogy mondva a hatalmát kihasználva szexuálisan zaklatott újságirólányokat. És bár tulajdonképpen semmi meglepő sincs ebben, hiszen 1: az emberek nem tudnak visszafogottak lenni ha hatalom kerül a kezükbe, annyiszor láttam már ezt, 2: a művészvilág semmivel sem átláthatóbb, nyilvánosabb vagy elszámoltathatóbb, mint a szinházi. Bár ezt én is csak most, utólag mondom.
Tehát akkor tisztázzuk gyorsan: tele van a tököm (és most már csak az enyém) azzal, hogy a lányokat másodrendű lénynek tekintik, netán eleve szexuális tárgyként kezelik. Kezdjük ott, hogy már eleve az nevetséges, hogy miután megszületik egy kislány, a szülők rögtön babákat vesznek, az anyuka főzni és takaritani tanitja. Aztán jön az iskola, ahol (nyilván) kimarad a fociból, megfelelési kényszere lesz a tanáránál, és sosem jön rá, hogy nem kellett volna annyira engedelmesnek lenni, aztán titkárnő lesz, a vezető melletti ülésen ül, szül gyereket, akit aztán ismét belenevelhet a másodlagosságba, merthogy jól mondja a Guerilla Girls, ha lány vagy, művészi karrieren már nem kell agyalnod (merthogy az a fiúknak van fenntartva. És nagyon kevés a kivétel).
Ehhez képest a lányok általában érzékenyebb művészek, jobban átlátnak személyes kapcsolatokat, éssatöbbi, éssatöbbi. Nagyon szomorú, hogy kizárjuk őket.
És akkor most itt van ez a botrány is, ami arról szól, hogy egy nagyhatalmú hapsi erőszakkal szexuálisan bántalmazhat egy tapasztalatlan lányt, hiszen, igy a duma, már az is megtiszteltetés, hogy a lány együtt lehet a hirességgel.
Az Artforum a világ egyik vezető művészeti lapja. Ha ott ez előfordulhatott, akkor előfordulhat bárhol. És elő is fordul. Szinházban, galériában, újságnál, hivatalnál és cégeknél, tűzoltóságon és babakrémgyárban.
És igen. Ne legyünk naivak, tényleg előfordul. Csak eddig félrenéztünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése