2018. április 26., csütörtök

Jean Fautrier a Museum of Modern Art-ban

Tényleg fantasztikus, hogy a modern művészet, ami egy művészettörténeti besorolás, és pl. Moholy-Nagy tartozik ide - vagyis kb 1900-1945-ig tart, Párizsban külön múzeumot kapott. Persze néha egy kicsit kilóg az a modernizmus, de Jean Fautrier esetében nem. Az ő kiállitása is a modernizmus sokszinűségét mutatja.
Az életműve az akkor szokásosnak mondhatóan indult, vagyis arcképekkel. Meglehetős hirnevet szerzett ezzel, amikor úgy döntött, persze nyilván az izmusok miatt, hogy eldobja a portrékat, és nonfigurativat kezd el festeni. Bátor váltás lehetett ez akkoriban, amikor különösebb gond nélkül meg lehetett élni portréfestészetből. Persze segitett az, hogy egyrészt már volt egy kastélya, másrészt nem voltak anyagi problémái.
Van egy pesti szál is a történetben, ugyanis az 56-os forradalomra Budapest című és témájú képeket festett. A fenti képen pl. egy partizánfej látható, amúgy egy egész termet berendeztek hasonló képekkel, szóval egész korszakot mondhatunk a hasonló képeknek. Szép gesztus.
Bár összességében érdekes az anyag, számomra inkább azt bizonyitja, hogy milyen sokszinű a festészet. A nonfigurativ váltás után ugyanis nem igazán kisérletezett, gyártotta a hasonló képeket - persze igy utólag könnyű okosnak lenni,de ugyan ki az, aki nem hasonlóan csinálta?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése