2018. április 22., vasárnap

L'Officiel art újság

Nagyon birom a francia művészeti életben azt, hogy a 10-15 (már ez is mennyire sok) megkerülhetetlen nagy múzeum és kb. 200 jónevű galéria mellett rengeteg vadhajtás van, és később ezek vagy megragadnak a köztudatban, vagy nem. Bőven akadnak önjelölt szerkesztők, újságirók, és ilyenkor egy lap csak úgy kipattan. Mint pl. ez:
Nem gondolnám, hogy a művészetéhes olvasók ne találnák meg a Beaux-Art, a Connaissance des art, az Art Actuel, A Photo, a Le Journal des art, a La Revue, a Le Quotidien de l'art - hogy csak az ismert nagyokat emlitsem - közül a nekik tetszőt. A L'Officiel Art ráadásul nagyra tör: egyből az Art Bázel, a Chanel (mondjuk ő mindegyikben), a Fendi, a Van Gogh foundation hirdet náluk. A témáik valóban nagyon modernek, egészen annyira, hogy pl. táblaképet egyáltalán nem közölnek, vagy csak véletlenül. Van helyette installáció, mix art, fényművészet, szobor, szinezett fotó, szóval minden ami progressziv. Mint a cimlapból látható, egy kicsit hatásvadász irányba mentek el. Ugyebár az 1968-as diáklázadás évfordulója van idén, ennek megfelelően egyrészt minden könyvesboltban van erről egy könyv, másrészt a lapban is igen hosszan emlékeznek a témáról, mentségükre mondható, hogy a kiválasztott képek nagyon igényesek.
Nekem egy kicsit frusztráló volt, hogy az általam ismert/kedvelt témák a 68-as témával ki is merültek, pedig egy ideje követem már a francia művészetet, de másfelől ez egy jó ürügy a megismerésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése