2019. február 13., szerda

Cserba Júlia könyvbemutató:Magyar származású fotográfusok Franciaországban

Ez a könyv a legjobb dolog, ami mostanában történt az itthoni művészetben. Aki esetleg nem olvasta volna, annak egy háttéranyag: http://havibaj.com/CserbaJulia.pdf  A könyv tehát nem előzmény nélküli. Magyar Képzőművészek Franciaországban cimen már irt egy hasonlóan hiánypótló könyvet a Magyarországon született, de Franciaországban művészeti karriert csináló emberekről.
Axiómaként kijelenthetjük, hogy ez az ország rettentően hálátlan: amint valaki külföldön hoz össze karriert, elfelejtkezik róla, ahelyett, hogy ünnepelné. Jó példa erre a világszerte elismert Pán Márta szobrának - amit ingyen ajánlott fel a francia állam - sorsa. Öt éven át nem voltak képesek helyet találni neki, igy aztán a franciák végül visszaléptek az ajándékozástól. (Hasonló témáról még: http://havibaj.com/NagyPal.pdf )
Tehát az a helyzet, ha valaki külföldön lesz hires, az ne számitson semmi jóra, lehetőleg felejtse is el az országot, mert számtalanszor előfordult már, hogy egy ismert életművet még ingyen sem vettek át megőrzésre a honi múzeumok, pedig nem kis nevekről beszélünk. Itthon tehát csend van, általában ezek az emberek eltűnnek, senki sem tud róluk, egészen addig, amig Cserba Júlia fel nem kutatja őket mégis.
Büszke vagyok, hogy jelen lehettem ezen a könyvbemutatón, amin egyébként szinte kizárólag nagyon idős emberek vettek részt. Miért? Mert ők értékelik azt, hogy ezek az elveszettnek hitt életművek hirtelen felbukkannak egy olyan könyvben, ami jó eséllyel nemigen lesz kapható a szélesebb nyilvánosságnak.
Amúgy persze a magyarság szégyene, hogy ezt a munkát Cserba Júliának, és segitőjének, Cseh Gabriellának kellett elvégeznie. Szerencsésebb országokban ezt múzeumi háttérrel komoly csapatok végzik. Mint ahogy az is szégyen, hogy nem ismerték fel a könyv jelentőségét, nem lehetett sem a könyvről, sem a könyvbemutatóról olvasni a médiában. Ezt már szinte megszoktuk, de azért meg kell emliteni.
Mint ahogy azt is, hogy a könyv közösségi finanszirozás segitségével jelent meg. Egy efféle könyvnek elég komoly nyomda, szerzői jog költsége van, és már az is nagy szó, hogy egyáltalán létrejött. Vannak még csodák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése