2019. február 23., szombat

Deák Erika kétszer

Nagyjából olvasom a hazai (meg amikor hozzájutok, a külföldi) művészeti lapokat, mégha nem is értek sokszor egyet velük - nem véletlen, hogy saját lapot inditottam. De azért igyekszem követni az eseményeket, mert sokszor olyan témákról irnak, amikről én biztos nem, olyan kiállitásokra mennek el, ahova én nem, és a látókört mindig érdemes szélesiteni.
Egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy mintha az Artmagazinban és a Műértőben is Deák Erika interjú lenne. És tényleg.
Az apropó az lehetett, hogy az Artmarketen egyedülálló módon egyetlen festőnek adta az egész standot a galéria, bár ennek ellentmond, hogy az Artmagazin interjú inkább életútinterjú, a Műértő ezzel szemben egy rövidebb, felszinesebb beszélgetés. Nem kérdés, hogy az Artmagazin tetszik jobban, de nem azért, mert a lap igényes papíron, szépen szerkesztve jelenik meg, hanem azért, mert az interjú, ami elkészült, jobban tükrözi az izlésemet. Az Artmagazinban felkészült, az életművet ismerő kérdező van, aki mindig pont odaillő kérdésekkel segiti az alapvetően jól mesélő galériást, csak néha tereli kérdésekkel a beszélgetést. Érezzük, hogy az interjúalany van középpontban. A műértő interjú viszont átgondolatlan, csapongó közhelygyűjtemény. Komolyan képes volt megkérdezni Deák Erikát, hogy miként szedte fel a galériavezetéshez szükséges kompetenciákat? Igen, ez az egyik kérdés. Namost magyarul nem beszélünk igy. Nem kompetenciát épitünk, hanem megtanulunk valamit, például. Az interjúnak nincs szerkezete, csak egy csapongás.
A kifogásaim itt nem érnek véget. Mindkét lapra jellemző, hogy nagyon kevés külföldi szereplővel készül interjú. Elő-előfordulnak, de ahhoz képest, hogy a világ művészeti életében gyakorlatilag észrevehetetlen a magyar jelenlét (bőven 1 % alatti), valamiért rengetegszer kerül elő valaki, aki újra elmeséli, hogy mit talált ki Mátészalkán, esetleg a Várban. Mondom ezt úgy, hogy az Artmagazinos interjút én is szivesen megcsináltam volna. És ha valaki kérdezné, Deák Erikával sincs bajom.  Viszont mikor is volt aaToth Franyo interjú magyar lapban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése