2015. június 30., kedd

Bacon, Warhol, Richter – az Albertina kiállitása



Viccesen, de alapvetően jóindulattal szemlélem, ahogy az Albertina Tate Modern-et akar játszani: az utóbbi időben úgy tesz, mintha ő egy hatalmas művészeti központ lenne, és bármikor ki tudna rakni tetszőleges számú csúcsművet, méghozzá a saját gyűjteményéből! Sőt, annyival érdekesebb is, mint London, hogy itt egy hercegi palotában tekinthetjük meg mindezt. Hmm, hát ez jól hangik ugye?
A baj csak az, hogy a Tate Modernből kettő van, a másik a Pompidou központ Párizsban, a harmadik a new york-i Moma, hihi (ennyit a kettő vanról). Nincs Bécsben Tate. Ezt csak azért kell leszögezni, mert mielőtt valaki hanyatt-homlok elfutna az Albertinába, hogy három igencsak húzónevet megtekintsen, azért vegye elő a józan eszét. Lehetséges-e, hogy három ennyire kurrens festőtől annyi jó képe legyen az Albertinának, ami kitesz egy kiállitást? Hát persze hogy nem. Már az is csoda, hogy akárcsak egy képük is van.
Bulváros ez a bejegyzés, de az Albertina is az. Konkrétan egyetlen Bacon képük van, ami persze pont eggyel több,mint ami nekem vagy 7 milliárd másik embernek, vagy akár galériának. Más a lépték. Fantasztikus, hogy Bécsben van egy Bacon kép, és nem néztem volna ki belőlük. De óriási plakátra kinyomtatni egy kicsit túlzásnak érzem. Merthogy vajon mennyi Warhol kép lehet ezután a palotában? Pontosan annyi. És Richter? Abból van kettő, igaz mindkettő elég kicsi és régi kép is, az életlen portrék sorozatból, ami azért valljuk meg, nem a csúcspont. Az egy Warhol viszont lehet 6: ennyi táblaképből áll össze az egy mű. Akkor ez már rögtön 9 kép, nemigaz?
Zsonglőrködés helyett jelentsük ki, hogy az Albertina szintet lépett: már van pl. Alex Katz-uk, ami nem kis dolog Bécsből, és úgy általában a Bacon… kiállitásuk is érdekes. Jó képeket látunk, értékes az anyag, és abszolút ajánlható bárkinek, aki jobban elmerült már a dolgokban. De ahhoz viszont kevés az anyag, hogy átfogó képet kapjunk vagy ha érdeklődünk a téma iránt, akkor egy kellemes áttekintést nézzünk meg a fontosabb emberektől. Nem, sajnos ez nem lehetséges, Bécs nem Párizs vagy London. Viszont ez felvet egy kérdést: érdemes-e elmenni ezért Bécsbe?
Nem. A könyvesbolt pl. egészen gyenge, innen biztosan nem fogjuk megismerni a művészettörténetet. Az is zavaró, hogy lassan túl széles lesz már a bemutatott anyag: ha valaki szereti mondjuk Monet műveit, az szinte biztosan nem fog Warhollal szemezni.
Ettől függetlenül nagyon szép anyag jött össze a bécsi belvárosban. Hiányérzetem inkább csak azért van, mert korábban pl. a Max Ernst anyaggal elkényeztettek. Megmutatták, hogy lehet Bécsben is teljes életműveket bemutatni, megfelelő mélységben. Ezután 1 Bacon kép, mégha mégoly szép is, csalódás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése