2015. június 10., szerda

Molnár Edit: a kert és a műtermek könyvajánló

A könyvhétről akartam irni. Évről évre azt látom, hogy egyre jobban visszaszorul az irodalom, és egyre jobban előtérbe kerül a mindenmás. Idén rengeteg gyerekkönyv volt és még több magyarságkönyv, ez utóbbi Erdéllyel, Trianonnal, Felvidékkel foglalkozik. Ha csak felszinesen nézzük a könyvek számát, akkor megállapithatjuk, hogy nincs semmi probléma, egyre több könyv van. Ha viszont az irodalomra szoritkozunk, akkor egyre szűkül a választék, és a Lib..Boookli…stb megjelenésével még az is csúszik bele a bulvárba. Persze semmi bajom azzal, hogy a Story magazin olvasói könyveket vesznek, de azt is nekem kell kiszűrnöm a kinálatból. A művészeti könyvekkel még cudarabbul bántak, mivel az utóbbi időben ugye már nincsenek kiállitások, igy viszont könyvek sincsenek. Teljesen érthetetlen, hogy a Mai Manó ház pl. nem ment ki, de persze gyakorlatilag egyik galéria/múzeum/intézmény sem volt kint, igy tehát Molnár Edit könyve az egyetlen, az is egy egyházi kiadó gondozásában. Nosza irjunk akkor arról!
Hát ez nem lesz könnyű feladat. A könyv visszaemlékezés a szentendrei műtermek 1970-es évekbeli időszakára, Barcsay Jenőre, Korniss Dezsőre, Kondor Bélára. Szubjektiv, leginkább emlékezés a régi szép időkre, ami szép, csak az ismerősökön kivül keveseket érdekel. Nem mintha nem szeretnénk többet megtudni mondjuk Kondor Béláról, de nem feltétlenül azt, hogy milyen teát ivott és milyen cipő volt rajta. Arról nem is beszélve, ha valaki esetleg nem ismeri Kondort, az innen nem fogja megismerni, ahhoz ez túl személyes.
Egyébként számomra máig érthetetlen, hogy miért nincs Kondorról normális album. A Kogart egyszer újra kiadta rajzai egy részét, és a Kossuth is kiadott egy albumot, de komoly, összegző munkáról nem tudok (persze lehet hogy műveletlen vagyok). Mint ahogy nincs Erdély Miklósról, Hajas Tiborról, Kerekes Gáborról éssatöbbi éssatöbbi… Ha innen közelitünk, akkor örülni kell ennek a kötetnek is, mert egy kicsit közelebb hozza ezeket az embereket. A könyvet mégis csak fanatikus rajongóknak ajánlanám, ők viszont már nyilván lecsaptak a példányokra..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése