2015. december 22., kedd

Filmajánló: Roy Lichtenstein: New York doesnt exist

Ez a film remek példa arra, mennyire könnyen félrevihet egy filmet egy jó dvd boritó. Milyen a jó dvd boritó? Hát ilyen:
A film pocsék. Azon a polcon találtam, ahol az életút videók csücsülnek, de ez sajnos nem az. Nem baj, néha félre kell nyúlni.
A filmkészitőknek viszont szivesen elmagyaráznám, hogy egy film nem egyenlő néhány videó értelem nélküli egymás mögé illesztésénél. A kamera ellátogat 1972-be Long Island-ra, ahol Lichtenstein vélhetőleg a diplomavédése alkalmából egy képéről magyaráz (és egyébként elég jókat kérdeznek), kicsit később már 1988-ban vagyunk, ahol a már öregedő festő mesél a dolgairól, és közben egy már elkészült festményen húzogatja végig az ecsetet, mintha most festene. Sajnos ez utóbbi felvétel valóban egy nyers, vágatlan változat, amin a kérdező nem látszik, a festő eleinte foghegyről válaszolgat, nem túl meggyőzően, aztán odamondogat dolgokat, abszolút kontextus nélkül. Narráció nincs, nem tudjuk, hol vagyunk, ki kérdez. Illetve nagyon vicces, hogy kb. egy óra után feltűnik a kérdező, amint odalép az egyik képhez, és elkezd magyarázni róla, noha addig nem láttuk és nem is igen volt jelen, legalábbis hagyta az alanyt beszélni.
Mondom, alapanyagnak jó, a filmből egy remek 5 perces filmet lehetne csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése