2015. december 22., kedd

Könyvajánló: L'art contemporain

Hamarosan itt lesz az idő áttekinteni az évet, de előtte még itt ez a remek könyv, ami ráadásul csak 25 euró, jó, nem kevés, de a hasonló könyvek bőven felcsúsznak akár 50 euró környékére is, igy már egy kicsit máshogy hangzik a dolog.
Ki az aki efféle összegző könyveket vesz? Egyrészt az egészen amatőr, aki még nem tudja, kik a nagy nevek, és egy ilyen könyvből nagyjából képet kap, aztán aki nem akarja/tudja kifizetni a művészenkénti 50 eurót, vagy nincsen akkora könyvespolca...
Nyilvánvalóan kompromisszumot kell kötni valahol. Már eleve a kortárs művész fogalma sántit. Mert ki is a kortárs művész? Aki még él? Vagy aki most jött ki az iskolából? Akinek már volt egy kiállitása? És mi alapján rakják be az embereket? Fontosság alapján? Országok szerint? Ilyen szempontból ez a könyv egy nagyon professzionális, mégis biztos kasszasiker megoldást talált. Olyan nagyon ismert emberekből hoz 54-et, akikről nagy valószinüséggel hallhatott már az érdeklődő. Mármint az európai érdeklődő, mert természetesen világszinten méri a sikert a könyv. Néhány név: Georg Baselitz, Joseph Beuys, Damien Hirst, Jeff Koons, legszivesebben mind az 54 nevet felsorolnám, de az kissé unalmas lenne. Még csak nem is festészettel foglalkozik mindenki, de ez is szerencsés, mert nem szűkiti le feleslegesen az értelmezést.
A nagy alakú könyv amúgy kiváló papirra készült, a képek benne csúcsminőségűek, igy tényleg betöltheti a tanitó funkcióját. Első átlapozás után biztosan lesz pár kép ami felkelti az érdeklődést. A viszonylag rövid szövegből egyfajta alapinformációkat megtudunk, ha ennél is kiváncsibbak vagyunk, akkor már sajnos máshova kell fordulnunk. Az is nehéz persze, hogy mivel szigorúan mindenkitől egyetlen kép van, ezért az egyetlen képből néha nem teljesen derül ki a teljes életmű, Georg Baselitz-nél pl. egy olyan szobor került be, ami érdekes, de a fejjel lefelé emberek szerintem jobban mutatták volna az életmű egészét, habár zárójelben megjegyzem, hogy ezt csak az alapján mondom, amit a bécsi kiállitásán láttam, tehát lehet, hogy nekem is torz az életmű.
Az viszont biztos, hogy legtöbb esetben az egyetlen kép alapján is meg lehet mondani, hogy nagyjából miről van szó. Jasper Johns = amerikai zászló. Damien Hirst=ezt mindenki tudja. Szóval nagyjából azért működik a dolog, és ahol mégsem, ott is elmondható, hogy egy első bemutatkozásra azért elég ez az ismeretanyag.
Különben nagyon vicces, hogy az 54-ből hány név közismert. De hány névvel találkoztam itthon? Én 14-ig jutottam, tehát egyáltalán nem reprezentativ kutatásom alapján jópár név újdonság lenne egy magyar olvasónak, ha lehetne itthon kapni a könyvet. Pedig a listával, bár lehet persze vitatkozni rajta, alapvetően egyetérthetünk. Én 4 olyan nevet találtam, aki arra utal, hogy francia szerkesztője volt a kiadványnak, de persze szóljon bátran, aki pl. Martial Rayesse nevét hallotta már Párizson kivül. Ez a részrehajlás jóformán elkerülhetetlen, de a 4 név elviselhető.
Ajánlanám ezt a könyvet mindenkinek, aki szeretne egy kicsit elmerülni a kortárs művészetben, csak persze ez egy francia nyelvű kiadvány és sohasem lesz kapható nálunk. Nagy kár, szükségünk lenne rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése