2015. december 31., csütörtök

Mi történt 2015-ben? 2. rész

És most a sötét oldal. Azt ugyanis nehéz lenne elhallgatni, hogy ez az év rekordot döntött botrányokban, félrement és értelmetlen pénzköltésben, ki-ha-én-nem fellángolásokban.
1. Első helyen a már unásig szapult mma, aminek nem vagyok hajlandó nagybetűvel leirni a nevét. Ez a szervezet annyira káros, hogy ha ma megszüntetnék, még akkor is évekig szivnánk miatta. És nem azért irom ezt, mert irigy vagyok arra a mittudoménhány milliárdra, amit összelopkodtak, hanem azért, mert egy olyan, száz éve meghaladott művészeteszményt próbálnak visszahozni, ami máshol már régóta nincs és nem is lesz. Szabályzatában már eleve a korrupciót állitják be követendőnek: akit én ismerek és jóban vagyok, az a jó művész. Nevetséges, csak már nincs kedvünk röhögni rajta. A nagy nemzeti bezárkózással pedig azt érték el, hogy immár sehol sem vesznek komolyan bennünket magyarokat, tapasztalom Párizsban, Londonban, akárhol. Amire szükség lenne, az pont nem egy bezárkózó, egymásnak dijakat adogató zárvány, hanem egy nyilt, minél szélesebb művészetfelfogással biró támogatás, kiállitóhelyek, programok. Ehhez képest még a kérdés is értelmetlen, hogy minek kell nekik az Andrássy úton a régi Muosz székház 6 milliárdért, ahova beültetnek majd pár jólfizetett tapsolót.
2. Baán László és az ámokfutás. Amit idén elkövettek a Városliget megszüntetése érdekében, az botrány. Ez olyan, mintha a new york-i Central Park-ba valaki egy Tescót rakna bele. Hiszen minden pesti tudja, hogy mennyire hiányoznak a parkok ebből a városból, hogy az ingatlanosok minden kutyaólat beépitenek, aztán csodálkoznak, hogy miért nem élhető a város. Ezek után megaépitményekkel akarják teletömni az egyik utolsó megmaradt zöldfelületet. És mindezt miért? Mert a Várba minisztériumot akarnak rakni. Nagy szerencse, hogy nincs pénzük az épitkezésre, sajnos még találhatnak. Az külön vicc, hogy a nagyvonalú Baán a saját szüleinek itélt oda egy kis pénzt udvarzöldesités cimén..
3. Bezárt a Szépművészeti. Végülis nincs szükség rá, akkor meg minek is?
4. A debreceni Modem is bezárt. A szinte egyetlen komolyan vehető vidéki helyszin. Gratulálok.
5. Nem lesz több kurátorszak. Állitólag azért, mert már igy is túl sok szabad gondolkodót képeztek, rájuk nincs szükség sőt károsak.
6. Charlie Hebdo merénylet. Ez azért probléma, mert el tudom képzelni, hogy alkotók ezután esetleg elgondolkodnak azon, hogy egy művet létrehozzanak-e, ami hosszú távon baj lesz.
7. Meghalt Telek Balázs, aki nemcsak csodás fotós volt, hanem az Artbázis létrehozója, a Fotófalu szervezője, egy olyan valaki, aki komoly hatással lehetett volna erre az állóvizre ami itt van.
8. A fotószövetség kálváriája. A ma már teljesen jelentéktelen szervezet nem volt mindig az, és sajnálatos, hogy a legutóbbi elnökválasztás pont tönkre is tette. Valaki összehozhatna egy fotós szervezetet...
Sajnos nagyon rossz irányba halad ez a vonat. A helyzet az, hogy ma már csak az underground helyeken zajlik komoly művészeti tevékenység, ez pedig azt jelenti, hogy akit érdekel a kortárs művészet, az menjen lakásgalériákba, vegyen fel 50 facebook ismerőst és szólitson le embereket megnyitókon. Ez van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése