2017. január 19., csütörtök

282 millióért 5 képet? Ilyen is csak itt lehetséges..

A hir az, hogy a Várba készülő Miniszterelnökség 5 festményt vett, készitőik: Bogdány Jakab, Ligeti Antal, Spányi Béla.
Ez magas labda a javából. Ez a történet ismét annyi sebből vérzik, ahány felől vizsgáljuk. Te jó ég. Ez annyira magas labda, hogy le se kell ütni.
Bogdány Jakab az 1700-as években élt hires csendéletfestő volt, Angliában élt és népszerű is volt ott. Ligeti Antal a kiegyezés körül volt igen keresett és népszerű tájképfestő, nyilván Munkácsy után már a kutya sem ismerte. Spányi Béla pedig szintén felkapott tájképfestő volt, bár az ő csillaga korán leszállt.
De nem is ez a lényeg. Tegye fel a kezét az, aki, ha nem is számit a pénz, ezeket a festőket szeretné a dolgozószobájába (előszobájába, spájzába, mindegy). Még a Bogdány esetleg érdekes lehet, jó szemű festő volt, nyilván számoljuk le a 300 évet, ami eltelt közben, de képei nézhetőek ma is. Ellenben ki a franc az a Ligeti és a másik? Ki az az izlésficamos, aki naplementés tájat meg szénaboglyát rakodó parasztot nézeget? És mi a franc az a 280 millió? Ezért? Az képenként 56 millió!
Számoljunk csak! 280 millióért már kapunk Picasso-t, igaz egyet. Azért a művészi értéke kicsit magasabb..De a 280 millió brutális. Megmondom mi van. 2 millióért, de már az alatt is olyan jónevű festőket találunk, mint Nádler vagy éppen Mauer Dóra. Nincs az a kortárs, akivel ennél feljebb tornászhatnánk az árat, ha leszámitjuk Hantai Simont és Riegl Juditot. De akkor nem csak 270 millióval kevesebbet költenek, hanem annak üzenete is lett volna. Hantai Simon a Várban, sokan csettintettünk volna. De még Nádlerékkel is, bár ma már abszolút nem számitanak trendinek vagy progresszivnak, azt még meg lehet érteni egy ilyen környezetben. Amúgy egy friss kortárs munkát jóval félmillió alatt meg lehet szerezni, azt szorozzuk be 280-al, és tessék: 560 db kortárs festményt lehetett volna venni ennyi pénzből. Az már egy komoly múzeumi anyag.
Az eladó amúgy a Kogart. Ez érthető, nekik van a legkomolyabb ilyen irányú mozditható gyűjteményük. Láthattuk is az Andrássy úton őket, még amikor voltak ott kiállitások... Na igen, abból a gyűjteményből is lehetne válogatni: mégha nagyon konzervativak vagyunk, akkor is egy Paál László, Ferenczy dombtetőn álló alakja, Csontváry, az újabbak közül mondjuk Egry, Csernus..
Nincs izlésük ezeknek. De eszük se. 280 millió?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése