2017. január 14., szombat

Gainsborough a BBC fake or fortune sorozatában

Majdnem azzal kezdtem ezt a leirást, hogy mennyivel egyszerűbb lenne nekünk, ha az angolokat másolnánk. El nem birom képzelni, hogy az Mtv-n lehetne egy olyan sorozat, ami utánajár annak, hogy egy festmény eredeti-e vagy nem, mindezt úgy, hogy körbejárja a témát, a festőt, egész végig érdekes, nem ködösit, bejárást kap levéltárakba, más nem nyilvános helyekre..Egy élmény ez a sorozat.
De inkább azzal kellene kezdenem, hogy mit is tudunk mi a magyar művészettörténetről? Igen, azt tudjuk, hogy Gulácsy meg Munkácsy, meg volt ott még egy-két hasonló név, de végülis a magyar festmény az a Majális meg a Munkácsy trilógia. Jól van, leegyszerűsitettem a dolgot, de amit mondani akarok, az az, hogy még ma sem ismerjük úgy általánosságban, vagy mondhatnám úgy, teljességében az életműveket. Tegye fel a kezét, akinek megvan Rockenbauer Zoltán Márffy kötete! 14000 ft, de ilyen teljességgel kevés életművet dolgoztak fel...De rendben, ez hozzáférhető, de a többség nem. Kezdjük ott, hogy rengeteg fontos festőnek egyáltalán nincs életműkatalógusa, és egyáltalán, sosincs emlitve, mint mondjuk Paál László. Persze, van róla könyv, de ismerjük minden képét? A Gulácsy képeket illetően még ma sincs egyértelmű álláspont, hogy mi eredeti, ez amúgy is rendkivül esetleges. Hiszen még a Csontváry életmű is egyetlen ember jó szemén múlott, különben örökre elveszik, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a festők költöznek, kidobják képeiket, Párizsban hagyják, mert világháború van, éssatöbbi éssatöbbi.
A Bbc sorozata azt mutatja meg, hogy egy művészeti szakértő képek között kutat, múzeumokba és levéltárakba jár, megismeri a téma szakértőit és az alapján próbál következtetéseket levonni, de sosem ő maga dönt az eredetiségről - mondhatnánk, természetesen, de azért ismerünk önjelölteket itthon is..Gainsborough egy igen hires angol tájképfestő volt, és a filmben egy órán keresztül a festékrétegek elemzésétől a kép múltjának visszakövetéséig igen sűrű a program, mire kiderül, hogy a két kiválasztott képből az egyik egy utólagos átfestés, a másik viszont valóban a festő műve, azonban az is átfestett.
Nekünk is nagy szükségünk lenne hasonló nyomozásokra, és ki tudja, talán egy hasonló sorozat jobban láttatná azt a munkát, amit el kell végezni. Vagyis kellene. Vagyis jó lenne. Hiszen kinek jó az, hogy minden képre 5 hamisitvány jut, sőt sokak szerint a piacon látható képek 90 %-a hamisitvány..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése