2017. január 16., hétfő

Kezdő műértők tizparancsolata

Mindenki volt egyszer kezdő. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mindent neked kell kitalálnod, végigélned, csalódnod, vagy van valaki, aki elmondja a tutit, amire magadtól nem jöttél volna rá. Tudom, mert gimiben nagyon szerettem volna megtanulni gitározni. Amikor az egyik srác behozta a gitárját, elkértem tőle egy sötét sarokban, és megpróbáltam megpengetni. Hiszen láttam már, hogy minden zenekarban van gitáros, mosolyog, bal kézzel odarakja az ujját a gitárra, jobbal meg le-fel mozgatja a kezét. Mondanom se kell, nem tanultam meg igy gitározni...Akkor miért gondoljuk azt, hogy bezzeg a műalkotásokat rögtön vágni fogjuk?
Most pedig megmondom a tutit. Vagyis azt, én hogyan közelitenék a kortárs művészethez.
Minusz egyedik, nulladik, első és második szabály (-1,0,1,2) : keress valakit akiről úgy látod ért hozzá! Ha találsz valakit, aki már végigélte azt, amit te, és nem ráz le, az nagyon hasznos lesz. Beszéltesd.
Következő (3): ne pánikolj (mondjuk ez mindenre igaz). Honnan jön ez a fene nagy fellángolás a művészetek iránt? És miért pont a képzőművészet? Miért nem épitészet, szobrászat, gobelin, textil, irodalom, konyhaművészet, virágkötészet vagy dzsu-dzsitsu? Tetszett egy kép? Remek. Valaki társaságban beszélt egy kiállitásról? Ohó! Úgy gondolod az általános művészet része? Hmm.
Olvastad Rejtő könyveit? Tetszett? Nem? Szerinted az igazán menő emberek szeretik a könyveit vagy nem? És függetlenül a választól: miért gondolod, hogy neked azt kell gondolnod, amit a többség (vagy menő emberek, mindegy?) Látod pont ez a baj. Szerintem akkor vagy menő, ha te magad alakitod ki az álláspontodat. (4) Igen, ez azt is jelenti, hogy Picasso is lehet béna. Vagyis ne olyat mondj, hogy béna, hanem hogy neked nem tetszik, mert. Itt nincs vége a mondatnak, most jön a te véleményed az ügyről. Mondhatod azt, hogy 1. túlságosan felkapott 2. ezek az elrajzott fejek semmit sem mondanak nekem 3. az esztétikai konvenció szerinti szépség átformálása elleni izmusok totalitása magával hozta a kontraszelekció elsődlegességét. Na jó, a harmadikat csak akkor mondd, ha érted is.
Szerintem a művészet egy nagy beszélgetés (5). Ott ülsz te, és veled szemben ott egy válogatott csapat: Picasso, Warhol, Degas, Van Gogh és mások. Ha figyelsz, ők el fogják mondani mit gondolnak az egészről. Nem kell sokáig hallgatóznod. De ha mégsem hallasz semmit, nyugodtan lépj tovább.Majd később megismered, és ha nem akkor sincs semmi.
Először a történetekre figyelj (6). Mi tetszene jobban? Lányrablás? Forradalom? Menőség? Laza csávók a bárban? Vagy a munkában hiszel? A művészetben mindenre van egy mese, egy igaz mese, és ezek érdekesek. Ha lány vagy, kezd Francoise Gilot-al. Ő Picasso-val járt, de amikor sokat voltak együtt, közölte a nagy művésszel, hogy csá, én most kicsit egyedül leszek. Addig főzz te! Vagy ott van a Guerilla girls. Folyamatosan arról beszélnek, hogy a pasik elnyomják a nőket a művészetben. És még viccesek is. Ha tetszik egy Van Gogh kép, ne a fülmizériáról olvass. Képzeld, hogy összebarátkozott egy Gaugain nevű másik festővel, és nagyon vidám hónapokat éltek együtt, mint barátok. Vagy olvass Erdély Miklósról, csuda performanszokat vitt véghez a 70-es években! Nagy barátja Hajas Tibor, egy méginkább furcsa fazon, de őrülten érdekes. Falakra irt krétával, és igy irt levelet Párizsba egy barátjának.
Menj el a Várba. Vegyél egy jegyet a Nemzeti Galéria állandó kiállitására (7). Furcsa tipp, igaz? De hagyd a fenébe a lenti nyüzsgést, menj fel a legfelső emeletre, a kortárs részre. Ez persze nem kortárs, de majdnem. Nézd végig, 45-től micsoda bőség van képekből, ki mindenki alkotott. Vigyél jegyzetfüzetet, és ha valaki tetszik, ird le a nevét. Ez egy jó 3 órás túra lesz... Igen, szédülni fogsz. Otthon másnap keress rá azokra, akik tetszettek. Fogalmazd meg mi tetszett bennük, nem baj, ha nem lesz szakszerű. Én pl. a Majálisról egyszerűen csak annyit irtam fel: ezek a zöldek!
Most jöhet egy nehéz kérés, de már majdnem révben vagy. Most menj el a következő helyek egyikére: Centre Pompidou, Párizs, Tate Modern, London, Moma New York (8). Járd végig a pincétől a padlásig. Erre több napod is rámehet. Jegyzetelj, járj nyitott szemmel. Nem baj, ha semmi se tetszik. Ja igen. Csak ez a 3 hely jó. Ne menj el előbb Stockholmba, aztán Londonba. Majd megérted.
Ha idáig eljutottál, összegezd élményeidet (9). Azt kaptad a mit vártál? Jobban érted a művészetet? Több kedved van hozzá? Csak remélni tudom. De a fenébe is, gondolkozz (10)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése