2017. január 17., kedd

Gallerytool

Nem túl sok kifejezetten galériának kifejlesztett programot ismerek, tulajdonképpen ez az első. Másfelől verhetem a fejem a falba, mert most, hogy már tudom, hogy van ilyen, én is meg tudnám fogalmazni, mit is kéne tudnia, amitől a galériások ki tudnak lépni a word-excel párosból...Hát ez se nekem jutott eszembe. Majd legközelebb. No de tényleg, mitől lenne jó egy galériásoknak kifejlesztett program?
Tegyük fel, hogy létrehozom a Nemtommi galériát, itt van a nappalimban, van is itt pár igen meggyőző kép, úgyhogy bele is vágnék a dologba. Először is, azt hiszem, rögziteném a galériám adatait. Legyen egy helyszin, csapat, honlap. Hát ezt pont tudja a Gallerytool. Lehetne benne jegyzetelés, hogyha eszembe jut egy név, akkor fel tudjam irni. Ezt nem tudja. Majd használok jegyzettömböt. Aztán nyilván vannak művészeim, akkor őket is vigyük fel. Kész. Vannak műalkotások (amiket festők festettek). Ezt is fel lehet vinni. Akkor már nagy gond nem lehet...Ezen kivül a Gallerytool kinál még kiállitás szerinti csoportositást és felvitelt, külön helyszinek közti megkülönböztetést, ami igen jól jön mondjuk a Gagosian galériának, haha...De miért ne lehetne egynél több helyszinen egy galéria? Lásd..Várfok, mondjuk. Vagy pl. én külön rögziteném a művészeti vásárokon részvételeket, meghivásokat...Szóval jó az.
Akkor ezek szerint a galériások fellélegezhetnek, mert megérkezett a tökéletes aszisztens? Nem egészen.. A Gallerytool nagyon jó abban, hogy tényleg egy galériát már látott ember tervezte, könnyű kezelni és logikus. Azonban..(mindig van egy azonban). Van túl nagy feladat lett volna, vagy csak túl szerteágazó, nem tudom, de elég sok funkció lemaradt, amit én mint galériás szeretnék:
Vegyük mondjuk azt, hogy naponta kapok 50 cv-t, képet, ajánlást, önjelölt festők ajánlják magukat stb. Ezek persze a kukában kötnek ki, de a jobbakból én bizony épitenék egy adatbázist, és időről időre ránéznék a tehetségesekre, hogy mi történt velük. Az is gyakori, hogy látok valahol egy érdekes embert, hú hát őt követni kéne, vagyis nem elfelejteni, de persze most még semmi köze a galériához..Vagy mondjuk látok egy jó kiállitást valahol és fel akarom irni a kurátor nevét, hátha még dolgozhatok vele együtt. A kurátorok is kimaradtak a programból.
A kiállitásoknál - ha én galerista lennék, biztosan csinálnék egy olyan fület, hogy tervezett kiállitások. Mondjuk eszembe jut, hogy azzal a témával, hogy "rockgitár", szeretnék egy kiállitást valamikor. Létrehozom a programban a kiállitást, és elkezdem belehúzni a képeket, de aztán rövid idő múlva már csak egy sor lesz a sok közül, és elfelejtem. Ha viszont lenne olyan, hogy tervezett, akkor ott mindig látható lenne..
Azért látni kell, hogy a kifogásaim apróságok és némi csiszolással meg lehetne oldani őket. Sőt, ha én valóban galériás lennék, biztosan irnék is nekik, hogy helló, ezt és ezt szeretném, szóval marad az ötlet zsenialitása. Másfelől sajnos nem túl sok galéria működését ismerem belülről, tényleg még mindenki dossziékat használ mikor itt ez a remek program?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése