2017. július 20., csütörtök

György Péter az És-ben

Az utóbbi időben eléggé megharagudtam rá. Egyrészt kihozott egy nagyszerű külalakú, de borzalmas könyvet, másrészt mégis mit képzelt, amikor elvállalta a tanácsadó szerepét Baán László mellett? És aztán amikor a Magyar Narancsban közölte, hogy ez vállalhatatlan lett, akkor is arról beszélt, hogy  az nem tetszik neki, hogy verik a ligetvédőket, maga a Városliget betondzsungellé alakitása szerinte rendben van.
Leirtam őt, ezért meglehetős meglepetés számomra mostani jelentkezése. Pedig az ügy nagyon fontos, én is irtam már róla. Az egyik ügy az, hogy egy Aba-Novák kiállitást megpróbáltak elkendőzni a művészettörténész mszp-s múltja miatt. A másik, amikor a bécsi Collegicum Hungarikum igazgatónője egyszerűen levetette az egyik képet, ami szerinte az ország zászlaját megsérti. Azóta egyébként a kiállitás nem is látogatható.
György Péter ezúttal a jó oldalon áll, és elmondja, miért nagyon szomorú ez a két ügy, és hogy ez most már tényleg a művészet végét jelenti. Ebben igazat is adok neki. Egy Aba-Novák!! Könyörgöm, már 70 éve nem él! Hogyan lett ő politikailag nem elfogadható festő? Miért játsszuk a dedót? Azért, mert a művészettörténésze nem fideszes? A másik eset a cenzúrával se jobb. Cenzúra 2017-ben?
A György Péter irás pontos, és láthatóan bennfentes információkkal rendelkezik. Csak azt nem értem, miért nem irta meg ezt a két ügyet más? Miért nincs felháborodás?

1 megjegyzés:

  1. A Városligetet betondzsungellé alakítják? Egy Aba-Novák-kiállítást betiltottak? A bécsi CH-ügyről olvastam. De és azóta az egész kiállítás zárva? Ki a tököm az a Baán László?
    Úristen. Semmit nem tudok.

    VálaszTörlés