2018. szeptember 15., szombat

ISBN galéria és könyvesbolt

Sokszor elmondtam már, hogy mennyire tragikus nálunk a könyvek elérhetősége, ami alatt azt értem, hogy megjelenik egy könyv, már eleve nem biztos, hogy kapható lesz a könyvesboltokban, hiszen a nagy láncok nem mindig (lényegében sosem) forgalmaznak kisebb kiadó könyveit, maradnak tehát a függetlenek, mint pl. az Irók boltja. De ha még kapható is a könyv, egy idő után leveszik a polcról a legtöbb helyen és kész. Aztán vagy újra kiadják az adott könyvet vagy nem. Inkább nem, hiszen örülnek, hogy megvettek belőle akárhány példányt. Drága dolog készletre könyvet nyomtatni.
Az Isbn könyvesbolt és galéria (a galériáról a következő bejegyzésben beszélek) pont a máshol nem kapható, alternativ, vagy marginális könyveket tartja polcain. Hatalmas feladatot vettek a nyakukba ezzel, hiszen az underground közeget képvidelni, de ugyanakkor profitot is termelni nem tűnik egyszerű feladatnak. Nagy tiszteletet érdemelnek.
Ugyanakkor bőven akad kompromisszum is. Az egyik rögtön a helyszin. Nyilvánvaló, hogy egy efféle könyvesbolt nem a Várban fog üzletet bérelni, de azért a Blaha mögötti dzsumbuj is enyhe túlzás. A Vig utca csak két utcával van a Blaha mögött, de az összes 8. kerületi sztereotipiát hozza a drogosokkal, csellengő és tarháló fiúkkal. Az utcában csak lepukkant és ami azt illeti bezárt bolt van, nem csoda, hogy itt még egy ilyen underground könyvesboltnak is örültek. Másfelől azért a Blaha elég jól megközelithető helyszin, és az Oltai Kata által vitt Feri galéria is a közelben van.
Azon sem érdemes rugózni, hogy az üzlet alapterülete igen kicsi. Tulajdonképpen csak néhány könyvespolc az egész, node a lényeg úgyis az ,ami rajtuk van. És ebben már egyáltalán nem rossz az Isbn. Főképp a főszodorba nem illeszkedő, de amúgy értékes könyvek, füzetek kerültek ide. Örömmel láttam a Törvénytelen Avantgárd kötetet, Galántai György balatonboglári kiállitásairól, ezt kötelező olvasmánynak jelölném. Találtam egy 1984-es Erdély Miklós füzetet, egy már régen elfeledett Lumen kiadványt, Eperjesi Ágit. Jó böngészni az igényes polcokat, az egyetlen kritikám a lehetne több is, meg a lehetne több külföldi is.
Az Isbn galéria nem fogja megváltani a világot, de sok hasonló kezdeményezés kellene ahhoz, hogy normális művészeti életünk legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése