2018. november 17., szombat

Aeroscene a Palais de Tokyo-ban

Ez megint egy olyan ötlet, aminél egy kicsit sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. A téma természetesen a környezetvédelem, de végre nem tankönyvszagúan. A kiállitás egészen konkrét ötleteket ad ahhoz, hogy bárki elkészitsen egy léghajót, felbocsássa és mindezt nulla károsanyagkibocsátással. Bemutatnak egy konkrét példát is rá, és minden adatot, minden kütyüt, minden berhelést bemutatnak, a nehézségeket sem eltussolva. A kiállitás legelején a sajtóvisszhangokból mutatnak egy csokrot, ezután belépünk egy nagyobbacska terembe, ahol 20 asztalkán, 20 stáción mutatják be a léggömb készitést használt műanyag zacskókból. Az ezekből készülő léghajó nem szállit senkit, de ez azért sem probléma, mert végülis ez egy műalkotás, nem gyakorlati hasznot hozó vállalkozás.

Tehát műanyag zacskókból, megfelelő módszerrel összevarrva, egy léggömböt lehet formálni. Ez lényegében egy kör, mivel nem szállit semmit, cask az alján kell egy apró nyilást hagyni, ahol fel lehet fújni majd. De előtte még elektronikát kell késziteni, amivel nyomon lehet majd követni a léggömb útját. A léggömb ugyanis fel fog emelkedni egy bizonyos magasságba, majd a szelek elviszik valamerre - motor ugyebár nincs, azt eléggé komplikált lenne csak újrahasznositott anyagból késziteni. Meg aztán mi lenne a hajtóanyag? Benzin ugyebár nem jön szóba, a szél viszont ingyen fúj.
Azért a történet kicsit bonyolódik ott, hogy a légtérhatóságtól engedélyt kell kérni alacsony magasságú repülésre, ezt a franciáknál automatikusan megadják, ha nem fenyegetik a reptereket meg katonai bázisokat, nálunk sajnos nehezebb lenne ez. Miután megvan az engedély, a járművet el kell juttatni egy mezőre, bekapcsolni a nyomkövetőt, és indulhat is a móka! Két biciklivel lehet levegőt pumpálni a léggömbbe, ez egy kissé fárasztó és hosszan tartó folyamat. Utána viszont egyszerűen el kell csak engedni a léggömböt, és az megkezdi útját a felhők között. A dokumentáció arra is kitér, hogy átlagosan 3-5 órát tud a levegőben tölteni a szerkezet, igaz, volt példa ennél is többre. Egy alkalmazással egy laptoppal lehet követni, éppen hol jár a jármű, nagyjából milyen erők hatnak rá stb.
Egy másik teremben, nem is terem az, hanem többemeletnyi hodály, besétálhatunk egy ilyen léghajó közepébe. Persze mit várunk ettől? A méretek azért döbbentesek, egy családi ház simán beleférne a léghajóba, de belülről teljesen üres. Elkezdhetnék filozofálni arról, hogy belül üres, kivülről látványos dolgokkal mi a helyzet, de ez az egész inkább vicces. Habár viccnek egy kicsit komoly, nemigaz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése