2018. november 17., szombat

Tadao Ando épitész a Pompidouban

A japán épitész munkáit filmeken, képeken, makettokkal és leirásokból is megszemlélhetjük. Természetesen a makett a leglátványosabb ezek közül, mert egészen fantasztikus az a részletezettség, amivel ezeket megalkották. Teljesen önkényesen kiragadva egy példát: a Bourse, vagyis a régi tőzsde épülete a Chatelet-nél egy csodálatos körkupolás épület, engem még akár Firenzére is emlékeztet. Ezt kellett átalakitania koncertteremmé. Nem egy hálás feladat!
Mivel manapság az épitészet leginkább betont jelent, természetesen ez Tadao Ando életművében is  hangsúlyosan jelen van. Ugyanakkor az is nagyon érdekes, hogy  az ő épitészete nem magamutogató, nem megalomán, inkább a domboldalba lefelé épitkezik, és nagyon figyel rá, hogy élhető tereket hozzon létre.
Van egy templomújraértelmezése, ahol magát a falat hagyta el kereszt alakban, Velencében felújitott egy a Szent Márk térre néző épületet - amin egyébként ez egyáltalán nem látszik..Ez nem kevés alázat: úgy épiteni valamit, hogy előre tudod, nem te leszel a sztárépitész, egyszerűen nem rontod el a teret. Hegyoldalba helyezett el úgy lakóépületet, hogy egyáltalán nem feltűnő..
A kiállitás cime A kihivás. De lehetett volna simán csak izlés is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése