2017. május 20., szombat

Könyvajánló: Mauer Dóra - Beke László: Látlelet prognózis

Ez ismét egy olyan könyv, ami 5 embert fog érdekelni az országban. Tulajdonképpen egyfajta dokumentáció. Történt ugyanis, hogy 1978-ban, szinte tegnap a szerzőpáros tv filmeket szeretett volna felvenni művészekről. Elkészült egy stúdióbeszélgetés, aztán persze abbamaradt a dolog, ami igen nagy kár, persze valahol természetes, ha mondjuk a Barna féle füzetekre gondolok. Érdekes kordokumentumok ezek ma már.
Ettől még van egyfajta bája annak, hogy a 70-es években azt kérdezgetik festőktől, hogy mi lesz a 80-as években. Egyrészről ki tudná, másfelől a legtöbben megkerülik a kérdést, és inkább a 60-as 70-es évekről beszélnek, ezek pedig meglehetősen pontos szövegek, látszik rajtuk, hogy eléggé képben voltak akkor a művészek, hogy mi zajlik körülöttük.
Persze hogy mi zajlott, azt azért tudjuk és nem sirjuk vissza. Te jó ég, még mindig nem tudunk kilábalni az akkor történt dolgokból, a szocializmusból. Szinte mindenki megemliti, hogy sajnos az itthoni művészeti élet semmilyen, de hát itt vagyunk benne.
Ha nem falnám ennyire a betűket, eszembe nem jutna kezembe venni ezt a könyvet. Ugyanakkor érdekes látlelet, egy sajnos eléggé érdektelen korról. Inkább csak az zavaró, hogy erre az évtizedre is ugyanezt fogják mondani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése