2017. május 5., péntek

Centre Pompidou Shanghai-ban?



Egyre inkább az Art Newspaper válik a kedvenc újságommá. A művészeti lapoknál ugyanis az a helyzet, hogy egyrészt rengeteg van belőlük, másrészt legtöbbjük egy egészen szűk területre koncentrál. Egy időben azt gondoltam, hogy a Flash Art egészen jól megközeliti az ideális újságot, és valóban, érdekes interjúkat közöl, több országból mutat be galériákat. Egy idő után viszont feltűnik, hogy mint minden hasonló magazin, meglehetősen belterjes, és meg sem próbál fontos alkotókat bemutatni, ha nincs hozzájuk kapcsolata. Ez persze valahol természetes, de milyen jó lenne, ha lenne egy olyan újság, amiből meg lehetne tudni, mi történik a nagyvilágban. A másik kedvencem, az Artforum még a Flash Art-nál is belterjesebb, viszont egészen jó helyeken az, vagyis sok fontos embert ismer, ennek ellenére ennél nagyobb sznob újság nem létezik. Az Art Newspaper nemzetközi kitekintéssel rendelkezik, és inkább a folyamatok érdeklik, nem az egyes emberek, szinte alig van interjú, de az intézményi világot elég jól bemutatja és persze olyan hireket hoz, amiket máshol nem olvashatunk.
A Centre Pompidou terjeszkedése az egyik ilyen. A Dubai múzeum megnyitása immár évek óta késik, és sokak szerint egyáltalán nem is összeegyeztethető az európai kultúra az arab világgal, mégis azt azért kijelenthetjük, hogy a Pompidou gyűjteménye egyedülálló és ha mondjuk a kinaiaknak nem kell Párizsba utazniuk a modern gyűjteményért, az feldobhatja őket. 2006 óta folynak a tárgyalások a kinaiakkal. Az egyik oldalról ott van az a tény, hogy Kina a legkevésbé sem demokratikus, és Aj Wei Wei példája is mutatja, hogy a legkevésbé sem szeretne ott bárki művész lenni, másrészről persze ott van 1.5 millió dollár, amit a kinaiak kinálnak. Az újságcikk alapján most egy milliárdos felújit egy komplett városnegyedet, és oda képzeli el az új Pompidou épületet.
Bár az én véleményemet nem kérdezték, szerintem igencsak aggályos ez a történet. Már a Dubai projekt is az. Mert egyrészt persze, meg terjeszkedjen, de mi fog történni, ha mondjuk Aj Wei Wei-t akarna kiállitani? Nem fogja, csak ugye szűk a mezsgye a nem akar meg a nem lehet között, és bármennyire is tagadjuk, a művészet sokszor kritikus, és ez a kritika fontos és előre visz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése