2019. október 16., szerda

Könyvajánló: Annamarie Maes: Alchimia Nova

Ugrálunk a témák között. Annemarie biológia alapú művészettel foglalkozik. Ez a nagyon érdekes téma a természettel próbál együttműködni azért, hogy az emberek felé megmutassa, miért kell jobban odafigyelnünk a környezetünkre. A hamarosan a Havibajban olvasható interjúban is kiderül majd, hogy Annamarie egy méhkaptárt tervezett újra, hogy az minél jobban megfeleljen a méheknek, és azt vizsgálja, hogyan lehet együttműködni velük. Ebben a könyvben még ennek előzményeiről szól, biológiai alapú kutatásairól.
Művészet és biológia? Ha járt valaki a Pompidou-ban a hasonló témájú kiállitáson, akkor tudja, miről van szó. Például 3D nyomtatóval nyomtatott termőföldről, amelyben  a növények jól érzik magukat. Vagy módositott algákról, amikből székek készülhetnek. Ezerféle kutatás zajlik a témában, és mind izgalmas. Kár, hogy én pl. készségesen bevallom, hogy nem sokat értek a témához. Az biztos, hogy elsorolhatnám a szólamokat, miszerint tönkretesszük a földünket, de ez már akkora axióma, hogy emlitésre sem érdemes. Inkább az fogott meg a projektben, hogy a tudomány és a művészet mennyire jól együtt tud dolgozni. A tudomány ugyanis jellegéből adódóan a legapróbb részletekbe menően kutat, állit, feltételez, eredményei viszont egy nagyon szűk rétegnek érdekesek- vagyis érthetőek. A művészet viszont segit a tudománynak abban, hogy az eredményeket jól bemutathatóan tálalják. Az pedig azért fontos, mert magamtól talán nem olvasnám el a módositott baktériumok által megfestett organizmusról szóló cikket, de ha azt mondják nekem, hogy van egy baktérium, ami képes jelezni a légszennyezettség magas szintjét egyszerűen azzal, hogy elszineződik, ha túl magas az érték, és a városokban ide meg oda lehetne ilyen eszközt tenni, na az már izgalmasabb.
Nagyon érdekes Annemarie Maes könyve, de azért nehéz olvasmány is egyben. Hamarosan jön az interjú, onnan már meg lehet közeliteni a témát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése