2015. szeptember 26., szombat

Gárdi Balázs és az iphone

Gárdi Balázs egy nagyon komoly fotóriporter, a legnagyobb újságoknak készit fotósorozatokat, itthon is nyert már első dijat egy afganisztáni képével. Most egy kicsit lusta is vagyok minden újságnak utánanézni, ahol megjelent képe, de nyugodtan mondhatjuk, hogy annál többet, amit ő elért, nehezen lehetne elérni a szakmában. Hosszú évekig fotózott háborúkban szerte a világban, és még mindig a legjobbak közt van. A francia Photo magazin ugyanis a Visa fotóriporteri fesztivál miatt, meg talán kicsit a migránsügy miatt is, egy olyan számot adott ki, amelyben a fotóriporterségről sok szó esik. Ebben a közegben Gárdi Balázs egy egész oldalas képet kapott az újságban, ami azért nem semmi. És persze a kép még jó is.
A fotóriporterkedéssel amúgy elég sok gond van. Az egyik például a hitelesség, hiszen szinte folyamatosan derülnek ki botrányok a képek hitelességével kapcsolatban. Naná, mondhatnánk, ha a Vw..Najó, szóval nagyon nehéz megállni, hogy a képekbe ne nyúljanak bele Photoshoppal, és nem csak azért, mert az olyan egyszerű, hanem mert az újságok is már szinte mindent láttak, igy valami újat mutatni ebben a műfajban szinte lehetetlen.
Az sem könnyiti meg a dolgokat, hogy ma már bárkinél lehet egy fényképező, és bizony kattintgatnak is vele, riporternek képzelve magukat. Aztán az újságok is átalakultak, és ma már nem küldik el a fotósokat 10 évre Irakba, hanem a fotós elmegy a helyszinre, és jobb esetben megveszik a képeit. Rossz esetben meg turistáskodott, ami azért ebben a műfajban nem egy életbiztositás.. És akkor még ott van a Facebook és a többi, ahol ingyen felraknak mindent, tehát miért is venne bárki újságot?
Ebben a közegben Gárdi Balázs egy jó ellenpélda arra, hogy igenis van különbség a profi és az amatőr képek között. Az ő javára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése