2017. augusztus 28., hétfő

Arles hét 1.

Arles hét következik. Arles egy kisváros Dél-Franciaországban Avignon és Marseille között, Provence kellős közepén. Csak egy álmos kisváros, ahol mindig jó idő van. Mégis, immár 48 éve a művészek egyik kedvenc gyűjtőhelye, úgy is hivják a fesztivált, hogy Találkozás Arles-ban. Minden nyáron a legmenőbb kurátorok válogatnak olyan anyagokat, amiket máshol nem lehet látni. Erre odafigyel a szakma. Legutóbb Londonban keveredtem bele egy beszélgetésbe az egyik arles-i kiállitásról, szóval kicsit olyan ez, mint az Art Bázel, a Pompidou vagy Serpentine galéria Londonban, odafigyelnek rá, mi történik ott.
Szakmailag tehát érdemes odafigyelni rá, de ne feledkezzünk meg a nyár és a Provence hivószóról sem. Milyen lehet olyan helyen nyaralni, ahol egyébként jobbnál jobb kiállitások is vannak? Képzeljük el, hogy mondjuk Krk szigeten 50 kiállitás lenne...Nem is hangzik rosszul.
Pestről már egy kicsit máshogy néz ki ez a dolog. Párizsból pár óra alatt le lehet érni szupervonattal és persze autóval is, de Pestről? A repülőjáratok pont körbelövik, Barcelonából, Lyonból és Milánóból is több mint 500 km, a legközelebbi reptér Nizza, ami még mindig 250 km, és oda csak heti egyszer megy gép. Autóval pedig egy kedves 1500 km-es túra. Nem csoda, hogy nálunk nem annyira ismert. Másrészt ha már ennyit utazik valaki, akkor rájön, hogy a tenger még Arles-tól is autótávolságra, 20 km-re van, és nincsenek nagy szállodák, mint egy tengerparti üdülőhelyen, és egyáltalán nem készültek fel olyan turistaáradatra, mint egy igazi üdülőhelyen.
Arles szépségét ugyenez adja. Nem egy felfújt turistalátványosság, bár mivel ott élt Van Gogh, ezért egy múzeum azért van. Nincs tömeg, még a főtéren is ki lehet fogni egy asztalt, de azért felkészültek arra, hogy a vendégnek vannak elképzelései.
A következő időszakban Audrey Tatou-tól Anni Leibovitzig végigmegyek a fontosabb kiállitásokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése