2018. június 27., szerda

Grüner György kollekciója a Vasarely múzeumban

Átmenetileg nincs Vasarely kép a róla elnevezett múzeumban, helyette beköltözött szinte a teljes progressziv 20. század. Fogalmam sincs, miért kezd el egy los angelesi magyar pont magyar képeket vásárolni L.A-ből, és az is nyilvánvaló, hogy ekkora nappalija nem lehet, tehát megszállott is, hogy egy raktárnak vásárol, de a végeredmény biztató. A válogatás gondos szemekkel történt, s noha persze ki tudnék emelni pár képet a gyűjteményből, amit talán nem kellett volna, de igy is egységes kollekcióvá áll össze az anyag. Ahogy sétálgatok a képek között, nagyjából sejtem, mi tetszhetett neki. Ami azt illeti, Nádler fekete korszakából én is szivesen kiraknék egy képet a nappalimba, csakhogy ma már egy jobb autó árát kéne adnom érte. Gyarmathy Tihamér? Jó, a múlt században még biztos olcsó volt, ma már lehetetlen tőle képet szerezni.
Ugyanakkor igen nehéz meglepődni a művészeken. Nádler, Bak Imre, Keserü, Birkás, Mauer, ez inkább a jó tanuló felelete, mint egyedi út. Habár inkább úgy kéne irnom, hogy figyelemre méltó, hogy ő onnan pontosan ugyanannyira képben van, mint mi itt itthonról.
Azt gyanitom, hogy a gyűjtő erős hazafi érzésekkel rendelkezik, különben minek szállittatná a Föld másik oldalára képeket? És miért hozná ismét el, egy kiállitás erejéig ugyan, újra vissza?
Ha ilyen szemszögből nézem, ezek olyan képek, amikért talán nem kár. Persze párat szivesen átvennék megőrzésre, de azt hiszem, a képek alapvetően az életműben nem foglalnak el kiemelt helyet. Semmiképpen sem jelentéktelenek, csupán, ha a festő által készitett képeket nézem, sokszor én nem azt választanám, amit a gyűjtő. Persze iszonyú nehéz átlátni, hogy mi kapható egyáltalán, Nádler fekete képeiért pl. szerintem ölni is képesek lennének gyűjtők, ehhez képest itt van kettő közülük. Gyarmathy-nál viszont azt mondom, ezeket a képeket nem is ismerem, és nem tartom az életmű legjobb darabjainak - ettől még jók, csak tőle ismerek jobbat.
De mondom, ezeket a képeket jó eséllyel soha többé nem fogjuk látni, esetleg ha L. A-ben bekopogtatok Grüner Györgyhöz. Mennyivel egyszerűbb hát kipengetni egy belépőjegyet itt, Budapesten?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése