2018. június 30., szombat

David Brolliet genfi gyűjtő gyűjteménye a Fernat-Brancában

Az Art Bázel jóvoltából lehetett találkozni a gyűjtővel, aki egy ultra laza figura. Mondjuk nem csoda, mivel a gyűjteményében lényegében alig található "normális" műtárgy. David elmesélte, hogy nem érdekli a gyűjtemény értéke, mint ahogy a hagyományos műtárgyak sem igazán. Rengeteg installációt vásárolt, de az a kevés festmény is, amit vett, sem hasonlit igazán festményre.
Először nem értettem az egészet, de aztán egy kicsit gondolkodtam. Nekem, innen, ebből a kicsi országból nyilván az jelenthetne egy nemzetközi gyűjteményt, ha a nemzetközileg jegyzett nagyoktól vennék. Miért? Mert az a kevés ember, aki egyáltalán ismeri Jeff Koons vagy Cy Twombly nevét, ők elégedetten csettintenének. Na jó, de mi van, ha ez túl kommersz? Bár.. mondjuk Wolfgang Tillmans képei azért nem éppen Picassok..David viszont elmondta, hogy a hagyományos sznob festők, mint Picasso, nem érdeklik, és mivel 4 kontinensen át repked folyamatosan, valami mást szeretett volna gyűjteni. Nem érdekli, hogy jól fog-e kinézni a nagyszobája, hiszen alig tölt ott időt, és végképp nem érdekli a mindenkinek való megfelelés. Mivel bőven van pénze, az sem izgatja, ha értéktelen, amit vesz. De azt is hozzátette, hogy már adott el művet, és bizony jóval drágábban, mint ahogy vette.
David azt is elmondta, hogy szép lassan egyre több időt tölt el művészettel, ez az ami kikapcsolja. Mit ne mondjak, ez azért nem rossz..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése