2018. augusztus 8., szerda

A hatékonyság a művészet átka

Ez most kicsit filozófikus lesz. Az a helyzet, hogy autómosóban dolgozva vagy raktárosként egyszerűen mérhető a teljesitmény. A művészetben nem egészen ez a helyzet. Hiszen jobb vagy-e, ha megirtál 30 verset, mint ha csak 25-öt? Vagy épp festettél 100 képet, az remek, de mondjuk Leonardo ismert életműve kb 10 kép.
Azonban. Ha valaki erre hivatkozik, az lapit. Ugyanis vannak tehetségek, akik egyszerűen lusták. Nem rakják bele a megfelelő időt, hiába tehetségesek, a tehetség önmagában kevés. Tehát ha valaki nagyon laza, de nem hajlandó dolgozni (a saját művészetén), az komolytalan. Olyan, mintha Picasso nem tanult volna meg festeni, ezért egész életében csak grafikákat csinált volna. El tudjuk képzelni, hogy Slash nem tanulja meg a G moll akkordot, mert épp csajozik?
Festészetben ritkán látok olyat, hogy valaki igen rövid időn belül el tud késziteni egy sorozatot. Egy sorozat mondjuk 15-20 képből áll, ha valaki napi 1-et fest, akkor is 20 nap, de  a napi 1 is fantasztikusan sok. Az is igaz, hogy a festők nem mindig sorozatokban gondolkodnak.
Én nem tartozom abba körbe, aki képes  csak művészetet létrehozni. Vagyis ebből él. Nálunk ilyen nincs, talán 10 ember van, aki ebből él, a többi tanár, grafikus, kertész vagy épp teremőr. Ez adottság, ki mit tud kihozni a helyzetből. Viszonylag ritka a bankigazgató/festő, és nem csak azért, mert ütik egymást, hanem azért is, mert a bankigazgató 24 órában a szakmájára gondol, nincs ideje másra.
Kezdünk eljutni ahhoz, amiről beszélni akarok. Az embernek van egy pénztárosi állása, és mellette művészetet hoz létre. Ezt csinálhatja délután, este, hétvégén, esetleg a munkahelyén, ha a vevők megértik, hogy még egy ecsetvonás..Vicceltem. De mondjuk ha már pénztáros vagyok (mint ahogy nem, csak a példa kedvéért), akkor jöhetnek a főnökeim azzal, hogy legyek hatékonyabb, ne piszmogjak a vonalkóddal, gyorsabban vegyem el a pénzt. És akkor ezután hazamegyek, és megpróbálom átültetni a gyakorlatba ezt a hatékonyságdolgot a festészetre is. Hiszen nem kell annyit piszmogni azzal az ecsettel, simán lehet gyorsabban is kikeverni azt a szint..Na ez az, ami nem vezet sehova. Mert igen, rengeteg idő elmegy azzal, ami nem produktiv, de mégsem lehet ezt az időt megspórolni. Ha hatékonyabb akarok lenni, ha sietek, azzal a műalkotást rontom el. Ugyanis kell az, hogy az ember lassitson, átgondoljon dolgokat, és ez a nemproduktiv idő -ami ugyanúgy nem produktiv, mintha mondjuk tévét néznék - néha idegesitő. És most nem is az alkotói válságról beszélek, csak a normál ügymenetről.
Nem, nem lehet megspórolni az improduktiv időszakokat, a menedzserek akárhogy jönnek is a tábláikkal és a számaikkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése