2018. augusztus 28., kedd

Könyvajánló: Magyar művészek és a számitógép

Ez a könyv a Lille-ben 1990-ben megrendezett kiállitás (magyar számitógépes művészet) katalógusának bővitett kiadása. A mindig kiváló Artpool áll a kiadvány mögött, így aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy remek könyvet hoztak össze megint. Ha valakinek nem jutott eszébe, az Artpool adta ki a Balatonboglári kápolnatárlatok katalógusát, amire a fél művészvilág hivatkozik, de dokumentáció sokáig nem volt róla, azonban az Artpool igen nagy munkával rekonstruálta, mi történt valójában Balatonbogláron, dokumentumokkal és fotókkal bizonyitva.
A számitógépes művészet szintén egy jó téma, mert voltak olyan időszakok, amikor a számitógépes művészet elismert volt itthon is, és a művészeinket is ismerték külföldön is - persze most főleg Waliczky Tamásra gondolok, akivel az artportal.hu készitett nemrégen interjút annak alkalmából, hogy ő nyerte meg a jövő évi Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállitását.
Amivel ez a könyv több, mint egy 28 évvel ezelőtt rendezett kiállitás felemlegetése, az a bevezető tanulmány. Orosz Márton kiváló elemzése jó kiindulópontot jelent a számitógépes művészetben nem jártasak számára, pontos neveket, évszámokat hoz, és nagyon ügyesen lavirozik a technikai ismeretek átadásában - vagyis hogy milyen számitógépek voltak azok, amiken a 70-es 80-as években dolgoztak, és aközött, hogy milyen projekteket hoztak össze. Ha innen nézzük, szinte nevetségesnek tűnik az 1800 ft-os ár. Ugyanakkor nem hallgatom el azt sem ,hogy a kiállitási anyag jórészt érdektelen. Ennyi év távlatából a művek már nem érdekesek, idejétmúlt grafikával rendelkeznek, különösen, ha -a már szintén régi - Szörny Rt mozifilmhez viszonyitjuk a minőséget, ahol a plüssállatok minden szőrszála külön mozgott. Ehhez képest a könyvben szereplő képek egy kisgyerek szintjén állnak, persze megintcsak emlitsük meg, hogy 1990-ről van szó, amikor még nem volt Windows, csak dos, nem voltak 256 szinnél többet megjelenitő monitorok, satöbbi.
Ez egyben ki is jelöli a könyv olvasótáborát: akik érdeklődnek a kezdetek iránt ők igen alapos tanulmányt kapnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése