2018. augusztus 25., szombat

Művészeti világtérkép

Az Art Bázelen kiállitó galériák nagyjából jelzik, hogy melyik ország mennyire fontos szerepet tölt be a művészeti életben. Hagyományosan New York a legnagyobb központ, aztán jön London, Párizs, Berlin, Peking. Szinte elfelejtettem Hong Kong-ot, pedig nagyon komoly művészeti élet van ott.
A térképre rápillantva sok más érdekességet is láthatunk. Az pl. világosan látszik, hogy művészeti szempontból Kina összességében már megelőzi az Usát, talán azért is, mert Usa még mindig szinte New York-al egyenlő. Európának összességében nem kell különösebben aggódni, még mindig minimum kétszer, háromszor akkora, mint Kina.
A régiónkból Bécs és Varsó van jelen, leszámitva a Plan B által megjelenitett Kolozsvárt, akik páratlan sikertörténetet hoztak össze. Ez a kép jópár éve nagyon hasonlóan néz ki, időnként Kina kicsit nagyobb lesz vagy épp összemegy. Jövőre, ha tényleg lesz Brexit, London is összemehet. Meglepetés még Berlin fontosságának emelkedése, nem is olyan régen még aprócska pont volt, de az olcsó lakhatás és a nemzetköziség jó hatással van rá, nem véletlen, hogy Ai Wei Wei is Berlint választotta lakhelyül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése