2018. augusztus 7., kedd

Sam Havadtőy a Ludwigban

Most valami pozitiv. Nagyon jó, hogy végre Sam Havadtőy kiállitás van a Ludwigban. Végre. Megint Makláry Kálmánnak volt igaza, ugyanis nála már 5 éve is volt kiállitása, de azért a Ludwigban mégiscsak jobb körülmények vannak, és talán több emberhez is eljut.
Amúgy a történet egészen őrületes. 1971-ben ment ki New York-ba, állitása szerint egy lakberendező boltot nyitott, ahova egyszerűen besétált John Lennon Yoko-val. Hmm. Hihetetlen. 71-ben ugyan ki ment ki New York-ba, hogy lakberendezési boltot nyisson? Aztán 19 évig élt együtt Yoko Ono-val.  Manapság főleg Milánóban lakik, de Szentendrén is van háza.
Művein mindig látszik ez a finomság, leginkább női munkának mondanám, meleg szinek, sokszor csipke, izléses szinek. Műveivel nem akarja lejátszani a szinpadról a nagy játékosokat, de kapcsolódik hozzájuk. Warholtól Keith Haring-ig mindenkit ismert, nyilván Yoko Ono mellett ez nem volt nehéz, legfeljebb annyiban, hogy ne lógjon ki nagyon. Becsülni kell azt, hogy a saját dolgait vitte tovább, még ezek között a nagyon meghatározó emberek között sem oldódott fel.
Érdekes, hogy a szerintem legérdekesebb csipke műveiből most nem láttam, de az ajtói továbbra is nagyon érdekesek.
Esetében az élettörténete az érdekesebb, bár a művei sem rosszak, ezt a fajta pozitiv gondolkodást és bátorságot receptre irnám fel mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése