2019. május 12., vasárnap

Könyvajánló: Will Elsworth-Jones: Banksy Az ember a fal mögött

A helyzet az, hogy csúnyán lemaradtam annak idején Banksy-ról éppúgy, mint Jr-ról és a többi fenegyerekről, ezért ezzel a könyvvel igyekeztem csillapitani az éhségemet. S nemcsak azt sikerült, hanem izelitőt kaptam az angol újságirás gyökereiből is, amiért külön hálával tartozom. Ez a könyv olvasmányos, könnyed, de informativ, kis túlzással tankönyvként is használható lenne, mégis élvezet olvasni.
Aki nem ismerné, Banksy egy bristoli graffitis, aki időközben világhirű lett a jellegzetes graffitijeivel. Eközben azonban végig megőrizte inkognitóját, igy jelenleg senki sem tudja, ki lehet ő, ami elég nagy pofon a modern művészetnek, ami természetesen alkotófüggő. Vagyis általában a művész van a központban, de ezúttal nem, mert nem tudhatunk meg róla semmit. Ez a titokzatosság lett a névjegye, és bár semmi értelme, mégiscsak unikális.
Hogyan lett ő ennyire hires? Természetesen attól, hogy a képei kiemelkedtek a mezőnyből. Nem feltétlenül minőségben, egyszerűen csak populárisabb, könnyen befogadható, mi több, humoros volt. A humor fontos szempont, enélkül nemigen lett volna esélye a mezőnyben.
Szóval egy kis illegális graffitis volt, de annyira befutott, hogy egy idő után mindenki az ő képeit akarta megvenni, megszerezni..Miközben őt ez pont nem érdekelte. De a hirnevet kihasználta. A könyv bemutatja az élettörténetét, s milyen vicces, hogy mindezt anélkül, hogy valaha találkozott volna Banksyvel. Ez egyáltalán nem zavaró, mert az iró jobban ismeri az alanyát, mint az alany magát. Rengeteg információt hoz, olyanokkal beszél, akik bizonyithatóan közel állnak vagy álltak hozzá. Lenyűgöző a történet, és mivel meglehetősen unikális, ajánlom mindenkinek, hiszen nem mostanában fog megtörténni, hogy egy grafitis világhirű lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése