2019. március 16., szombat

A Beaux Arts kulturális ajánlója

Pontosan ez az a kiadvány, ami miatt érdemes francia lapokat venni. Vajon miért gondolják a magyar művészeti lapok, hogy a művészeti lapoknak csak az itthoni eseményekről kell szólniuk?
Ez a lap pontosan azt igéri, amit a cimlapján is állit: kulturális utazásokhoz ad segitséget, praktikus utazási infókat és olyan múzeumokat, privát gyűjteményeket sorol, amiket érdemes meglátogatni. Persze mondhatjátok erre, hogy ki az, aki igy tervezi az utazásait? E sorok irója pl. pontosan ilyen ember. És nem gondolom, hogy egyedül vagyok ezzel. Pont úgy, ahogy egy golfjátékos is az alapján tervezheti az útjait, hogy mennyire érdekes golfpályákat talál az uticélnál, Párizs kulturális vonzerejét szerintem az is figyelembe veszi, aki amúgy nem érdeklődik igazán a művészetek iránt. Ez a lap azoknak ad tanácsokat, akik szivesen felkerekednek egy jó kiállitás kedvéért.
Ha magyar szemmel nézzük, az első pofon akkor éri az embert, amikor a 12. oldalra lapoz. A 4. helyszin, amit ajánlanak, az bizony Bukarest. Itt érik be a politika uszitó jellege: ha harcolnak Brüsszellel, mindenkit kiutálnak, akkor nyilván senki sem fogja ajánlani Pestet az olvasóinak. Senkinek sincs szüksége uszitásra. Lekerültünk a térképről.
Amúgy Los Angelestől Helsinkin át egy japán múzeumig terjed az ajánló. Egyáltalán nem francia központú a válogatás, persze vannak azért onnan is ajánlók, de a többség Mexikótól Olaszországig, Svájctól Weimarig mutatja be az érdekesebbnél érdekesebb helyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése