2019. március 16., szombat

Olvasási túlcsodulás - és akkor megláttam, hogy újabb 170 oldal vár

Semmi meglepő nincs abban, hogy miért olvasok külföldi művészeti lapokat. Már bocsi, de az Artmagazin fejest ugrott a klasszikus művészetbe, még a modernet is elfeledve, egyenesen a középkorba zuhant, hogy idősödő olvasóinak megnyugtató témákat mutasson. A Műértő egyre vékonyabb lapjain lassan elfogynak a kiállitások, már olyan kiállitásokat elemeznek, amiket máskor két sorban el lehetne intézni. De hát nincs téma, nem történik semmi itthon. Az Újművészetet megette az mma, ott annyira mélymagyar klasszicista mindenki, hogy azt már olvasni se birom. Mit csináljak hát? Keseregjek?
Épp ellenkezőleg. Felszabadultam. Mivel angolul és franciául remekül elvagyok, Londonból és Párizsból szerzem be az olvasnivalóimat. Azok pedig egyre vastagabbak.
Sajnos még mindig nem sikerült átrágnom magam az Artbázel 750 oldal katalógusán, ami nem csak egy felsorolás, hanem nagyon érdekes látlehet arról, hogy merre tart a művészvilág. Sokat viszont nem lehet egyszerre olvasni belőle, mert az informácidús anyagot nem csak elolvasni, feldolgozni is érdemes.
Az Impulse magazin interjúiban sajnos csak a 40. oldalnál tartok a 300-ból. Ebből is egyet-egyet érdemes egyben olvasni, annyira mások a beszélgetések.
Épp most olvasom a Gagosian magazint, amiből már az előző szám is lenyűgözött 120 grammos papirjával és majdnem A3 méretű formátumával. Irtam is róla a blogban. Az új szám is csodás, 170 oldal, főinterjú Georg Baselitz-el, adjatok egy nyugodt napot hogy átrágjam magam rajta...
Szintén vár a 200 oldalas Artforum, aminek persze nagy része reklám, de a hosszabb anyagok egy könyvben is simán megállnák a helyüket.
A Beaux Arts magazin a maga 150 oldalával nem is számit soknak, csakhogy adnak hozzá egy mellékletet, amivel épp Artforum hosszúságúra nyúlik a terjedelme.
Folytathatnám még, de a lényeg, ha valaki esetleg kiábrándult a művészetből, azt gondolja, hogy nincs új a nap alatt, az ... -menjen New Yorkba. Haha. Vagy kezdjen el külföldi magazinokat olvasni. Nem fog unatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése