2019. március 10., vasárnap

Atelier E.B. a Lafayette Anticipationban

Teljesen lehetetlen feladatra vállalkozott az Atelier E.B. művészcsoport, amely két divattervezőből áll. Párizsba, a divat fővárosába akartak a divatszakma alapdolgait megkérdőjelező kritikát megfogalmazni. Miután fél órát beszéltem az alapitók egyikével, még mindig kettéállt a fülem, de már érteni véltem a nagy lendületet.
Következő a helyzet. A divatszakma, bár elismerik művészi voltát, természetesen nem tartják igazán magas művészetnek, hiszen ugyanúgy, mint az épitészet, egy igen konkrét céllal jött létre. De művészet lesz-e egy ruhaköltemény, ha -mint egy festményt - kiállitjuk egy galériában? Szerintem nem igazán, de ebben úgy tűnik, eltér a véleményünk. A kiállitás végigmutatja a ruhák és műtárgyak tipikus közegét, a kirakatot, kiállitóteret, próbafülkét, és azt kérdezi, hogy vajon művészetté válik-e a divat, ha kiállitótérbe kerül?
Szép gondolat, de nem véletlen, hogy az alkotók gyakorlatilag a kiállitás teljes időtartama alatt jelen vannak a kiállitáson, és folyamatosan magyaráznak. Készitettek egy kis füzetkét is, amit eldugva, az egyik asztalon tartanak. Ez nyilván azt jelenti, hogyha az egyszeri látogató egyszerűen végig akarja nézni a kiállitást, akkor sikitva fog elmenni máshova, ugyanis önállóan a tárlat értelmezhetetlen.
Akkor kudarc, kész, lapozzunk? Nem. Egyrészt nagyon szimpatikusak az alkotók, mert komoly háttér nélkül hoztak össze egy értelmezhető gondolatvilágot. Másrészt mégiscsak Párizsban vagyunk, jóval nagyobb az emberek tűrőképessége, sőt maga az anticipation lényege is az, hogy tágitani próbálja a kiállitások kereteit. Ez nem a Louvre, ez kortárs művészet.
Végtelenül szimpatikusak az alkotók, ugyanakkor nagyon nehéz értelmezni a kiállitást. Hamarosan lesz majd interjú velük a Havibajban, akkor válik majd igazán érthetővé ez a kiállitás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése