2019. március 17., vasárnap

Krajcsovics Éva bátor kiállása

Nem szoktam figyelni az állami kitüntetettek listáját, szerintem senki ne azért dolgozzon, hogy dijat kapjon. Ráadásul folyamatosan botrány van, olyanok kapják a dijat, akik nem érdemlik meg, és mostanában már a politika igazgatja a szálakat. Történt ugyanis, hogy a Munkácsy dijra egy bizottság terjeszti fel a neveket, amit aztán a miniszter hagy jóvá. Csakhogy idén a 14 névből 7-et megváltoztatott a miniszter, igy -jogosan - Krajcsovics Éva lemondott, hiszen úgysem az kapja a dijat, akit ők javasolnak. Azért szép dolog ezt igy a nyilvánosságnak kijelenteni. Más kérdés, hogy mindjárt elmondom, miért kutyaütő mind a 14 dijazott. Lássuk csak a listát:
1. Gálhidy Péter szobrász. A Képzőművészeti egyetem tanára, de: nincs önálló honlapja, tehát valójában nem létezik, 2: nincs egyetlen külföldi referenciája sem, sehol egy kiállitás, egy részvétel, egy emlités, semmi. Tehát kutyaütő, aki a belterjes Képzőn létezik csak.
2. Ilyés István szobrász. Ő kiállitott a baltonboglári kápolnatárlaton, és van 3 külföldi referenciája. De neki sincs honlapja, és legyünk őszinték: 3 db külföldi referencia? Egy 1939-ben született szobrásznál?
3. Juha Richárd szobrász. Nincs honlapja, van viszont húszezer köztéri szobra, jóformán kitapézta az országot velük. Összesen 2 db külföldi emlités van, abból az egyik művésztelep, az is Bulgária. Ő is csak itthon létezik.
4. Kotormán Norbert, ő is szobrász. Azért ennyire nem vagyunk erősek szobrászokban..Na mindegy, neki sincs honlapja, neki sincs külföldi kiállitása, hogy került fel egy ilyen listára?
5. Lieber Erzsébet. Neki még életrajza sincs fent a neten, ő egy tanár, de lényegében nem létezik. Legalábbis nem tudni, volt-e valaha kiállitása, sehol sem emlitik, nincs honlapja, nem tudom ki ő.
6. Mészáros Géza festő. Neki sincs honlapja, viszont egész sok külföldi kiállitása van. Mondjuk 2013 óta semmi aktivitása nincs, a wikipédia lapján viszont azt irja, művészettörténeti kutatásokat folytat a Kárpát-medence blabla....
7. Olescher Tamás festő. Tyű, kortárs keresztény gyűjtemény Szentesen. Hitünk fénye, békesség nektek. Oké. Semmi bajom azzal, ha valaki vallásos, de nem gondolom, hogy ennek a ténynek meghatározónak kellene lennie a művészetében. Amúgy meg miért ne, egy biztos, nem kell sokat gondolkodni, hogy a miniszter őt beirta-e. Mert igen. Amúgy honlapja is van meg külföldi kiállitásai.
8. Őry Annamária festő. Van honlapja, külföldi referenciája is, de. 1980-ban született, mig a többi dijazott 1940 körül. Ha a 80-ban született festőket vesszük sorba, akkor biztosan nem neki kéne adni a dijat.
9. Párkányi Péter. Ő készitette a botrányos német megszállás emlékművét a Szabadság térre. Politikai dijazott.
10. Pogány Gábor Benő szobrász. Még egy szobrász, nincs honlap, nincs külföldi kiállitás, semmi keresnivalója nem lenne itt.
11. Rényi Katalin festő. Ő inkább grafikus, alkalmazott grafikai tervező, arculatok, kiadványok kötődnek hozzá. Ő hogy került ide?
12. Sz. Varga Ágnes festő. Nincs honlap, nincs külföldi kiállitás. Itthon is észrevehetetlen.
13. Takács Tamás Péter tervezőgrafikus. Na ő nem létezik. Nincs honlapja, a Google nem talál róla semmit, emlitve nincs. Talán elirták a nevét? Ki ő?
14. Varga-Amár László festő. Egy katolikus gimnázium tanára. Amúgy van néhány külföldi referenciája, mégha honlapja nincs is. Nagyon messze van attól, hogy nálam dijazott lehessen.
Szóval az van, hogy a 14 névből néhányat már csak azért is ki lehet húzni, mert semmilyen módon nem létezik a művészeti életben. A maradék nevek nagy részét azért lehet kihúzni, mert semmilyen komoly művészeti eredményük nincs, és 1-2 névnél esetleg elgondolkodnék, mielőtt félrerakom sokkal tehetségesebb pályatársak miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése