2016. október 27., csütörtök

Miért kell eltűntetni az egyéni teljesitményeket?

E heti őrjöngésem/zsörtölődésem tárgya az egyéni kiállitások megszűnése. Meglehetősen nagy probléma. Vegyük cask Simon Hantai-t. Őt a szélesebb közönség azután ismerte meg, hogy a pompidou-ban párizsban volt egyéni kiállitása. És nem sokkal a kiállitás lezárulta után Bencsik Barnabás elhozta a Ludwigba az anyagot, ami nem kis teljesitmény, tekintve, hogy a hivatalos magyarság pont lesz**rta, hogy ki az a Hantai. És ugyanez Riegl Judittal is megtörtént, sőt, kis ideig együtt is látható volt az anyag. Aki akkor azt nem látta, az csak magára vessen, és menjen szépen Párizsba.
Csakhogy. Azóta már egy bizonyos Júlia ül a Ludwigban (aki egyébként tartalmas, minőségi könyveket irt, és más módokon is nagyszerű), és azóta a Ludwig egy nagy nulla. Pedig Fabényi kiváló művészettörténész, és mégis hagyta, hogy olyan marhaságok legyenek a kiállitások, mint a Nők Chanelban. És a másik főbűne az egyéni kiállitások bezúzása. Ha történelmi távlatból szemléljük, akkor az Ernst Múzeum volt az a hely, ahol a magyar középgenerációs, vagyis már nevet szerzett de még élő művészeit látni lehetett. Ma nem lehet sehol.
Gondolkozzunk el egy kicsit. Miért is lesz valaki épp képzőművész? Például azért, mert ellátogat egy egyéni kiállitásra, és azt mondja, hú, na ez most valami! Én is ilyet akarok csinálni! Ha önzőbb vagyok, és saját magamra gondolok, akkor nekem az fáj, hogy ezekről az emberekről immár szinte semmit sem lehet tudni. Élnek, alkotnak, de újságokban nem szerepelnek, kiállitáson nem szerepelnek, akkor mégis hogyan kövessen figyelemmel a munkásságát? Egy nagyon-nagyon kis részét megmutatja ugyan a kereskedelem, de általában ők csak a legújabb dolgokkal foglalkoznak, átfogó bemutatásra nem vállalkoznak, nem is tehetnék, mert 1. nincs helyük rá 2. a művek többsége nem lenne eladó.  És régebben ugyebár ott volt a Ludwig, és teret adott legalább néhány festőnek. Meg ott volt még pár másik hely is. Volt. Már megint volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése