2016. október 9., vasárnap

Népszabadság október 8

Egy kicsit suta lenne a magyar művészeti akadémia bohózatszervezete után érdemben felháborodni bármin is, de azért mégiscsak bosszantó, hogy már a látszatra sem kell ügyelni. Trafikmutyi? Földeladásmutyi? Paks2mutyi?  Habonymutyi? Ugyan min kéne meglepődnünk? Rogán helikopterrel röpköd esküvőre? És?
Azért az már csak feltűnő, hogy a legtehetségesebb, nyelveket beszélő százezrek elhúztak innen, nem ide fizetik az adót, nem vesznek részt ebben.
A sokszinüség jó. Lehetne egyetlen állami művészetről szóló lap - mint ahogy már van is mma-s, de abba bekerülni nem érdem. Nem véletlen, hogy minden országban több, van ahol egészen sok lap jelenik meg, és nem csak a művészetről. A sokszinüség azért jó, mert többféle irányzat is kifejtheti a véleményét, nem csak egy igazság létezik. A Műértő, az Új Művészet, az Artmagazin valójában nem konkurenciái egymásnak, hiszen egy széles látókörű ember úgyis megveszi mindegyiket, hiszen egészen másról irnak.
Sajnos az újságirás ázsiója, vagy mondhatnám presztizsnek is, leáldozóban van. Nem, nem csak az online lapok miatt, hanem azért is, mert az újságirók is a könnyebb utat választják. Ha már elolvastam a szombati Népszabadságot, lehetetlen nem megjegyeznem, hogy ez a lap köszönőviszonyban sincs a 90-es évek eleji vaskos és tartalomdús újsággal. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok népszabi párti: a szombati mellékletet szerettem csak. De felesleges politikailag korrektnek lenni: a történet az, hogy az újság irt Rogán helikopterezéséről, majd válaszként megszüntetik a lapot, ezt lehetetlen kimagyarázni.
Egy illúzióval megint szegényebbek lettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése