2017. szeptember 17., vasárnap

A balatonboglári kápolnatárlatok

Most, hogy megismerkedtem a kápolnatárlatok irott és képanyagával - lásd előző bejegyzés - egy igen kellemetlen kérdésre kell válaszolni: a bemutatott anyag tényleg megérdemli a figyelmet? Tényleg ez a legfontosabb művészeti esemény a 70-es évek Magyarországán?
Miután végigolvastam a könyvet, könnyen rávágom, hogy persze. Hiszen a történetet Orwell is irhatta volna, a kiállitó művészek nevei pedig elég garanciák a minőségre. De álljunk meg egy pillanatra. Hiszen Erdély egy, a kollapszis orv. kötetben olvasható szöveget vitt, és fotókat készitett, amiktől nem vagyok elájulva. Mauer Dóra, ha jól olvastam, egy fényképet készitett.
Tulajdonképpen az se lenne baj, ha a kiállitási anyag nem lenne világszám. Galántai György elképesztő kiállása, a történet maga van annyira érdekes és tanulságos, hogy megkerülhetetlen legyen. És ez nem egy művésztelep volt, amire irdatlan pénzeket el lehetett költeni, hanem egy minden tekintetben underground kezdeményezés. És akkoriban még autók se nagyon voltak elterjedve, hogy csak úgy le lehessen szállitani az M7-esen  2* 4 méteres műveket..
Muszáj lesz most már tényleg megvédenem a kápolnatárlatokat, volt bennük elég szellemi munició. Az egyik kedvencem Legéndy Péter Kedves látogató irása. Pauer Gyula 3 tosztamense, szintén a feliratokkal. Szentjóby kizárás gyakorlata. Haraszty István: Ma ön nyitja meg a kiállitást akciója. Türk Péter elévülési akció..Talán nyilvánvaló is, hogy egy ilyen helyzetben nem éppen Rembradt másolás kezdődik. Ez a fluxus hőskora, Tót Endre időszaka, aki amúgy be is jelentkezik egy zéró képpel. És ehhez hozzáadjuk a teljes szabadságot, hiszen Galántai semmilyen keretet nem szabott a társainak, ellenben tartotta a hátát értük.. Igen, most már értem, mennyire inspirativ lehetett ott kiállitani. És tegyük hozzá, hogy a valódi szabadság 70-ben, amikor az egész indult, és eleve a kápolna felújitása is teher volt, és 71 július 8, amikor megjelent a "törvénytelen úton néhány avantgarde" között lehetett, utána az energiák egy része a védekezésre ment el. Erről az egy, de összesen is csak három évről, három nyárról beszélhetünk, túl kevés idő...
Na és? Hajas Tibor meg csak 33 évet élt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése