2017. szeptember 10., vasárnap

Film Paul Durand-Ruel műkereskedőről

Az talán köztudott, hogy Durand-Ruel volt az impresszionizmus műkereskedője, a felfedezőjük. De azon talán ritkábban elmélkedünk, hogy ismert lett volna ennyire az impresszionizmus, ha ő nincs?
Az biztos, hogy egészen máshogy fogott bele a képkereskedésbe, mint mások. Egyszerre 15-20 képet is megvett attól, akinek szerette a stilusát, és egyáltalán nem bánta, ha nem adta el őket azonnal. A filmből azért kiderül, hogy eltartott egy évtizedig, mire kialakult a stilusa. Ahogy egyre jobban ment neki, úgy költözött mindig jobb és jobb helyre. A kezdetben irószereket áruló boltba gyakran kopogtattak festők, hogy ki szeretnék rakni a képüket. Ez akkoriban elfogadott volt, próbálna meg valaki ma a Tescóban saját festményt kiállitani...A kezdetben az akadémikusság jeleit mutató képek szép lassan unalmasak lettek, az igazán értékes képek túl drágák, igy mást keresett, és noha kezdetben még nem foglalkozott impresszionistákkal - miután akkor még nem is voltak - de valaki egyszer Monet képeit ajánlotta, és a találkozó létrejöttekor Durand-Ruel azon kapta magát, hogy 20 képet vesz egyszerre. A többi már..na nem, hozzátartozik az is, hogy pár évet várni kellett, mire berobban a műfaj, és ez alatt az idő alatt még több képet vett. A film szerint az összes impresszionista festmény több mint harmadát ő adta el. Meg is lehet nézni a könyvekben, hogy, mivel Paul naprakész leltárt vezetett, és ezek a könyvek ma is kutathatók. Igy szinte intézménnyé vált, egy biztos ponttá.
A film elég sok háttérinfót ad, mégis inkább csak egyfajta bevezető, afféle kötelező olvasmány, ami után jobban utána lehet menni az érdekes részeknek. Ezzel együtt is lenyűgöző a téma dokumentáltsága...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése