2017. szeptember 3., vasárnap

Alice Neel a Van Gogh alapitvány kiállitásán

Mivel Van Gogh életének nem kis részét Arles-ban élte le, nem csodálkozhatunk rajta, ha nem csupán egy étterem neve viseli a nevét a főtéren, hanem egy szép modern, de a városkához mégis illeszkedő épületet húztak fel neki, ahol a Van Gogh alapitvány kiállitásait lehet megnézni.
Namost azt mindenki tudja, hogy bár a festő orvosai és ápolói is bőven kaptak a képeiből, a legtöbb Van Gogh New York-ban található. A világ nagy múzeumai azért mind rendelkeznek néhány képpel, tehát Arles-ban nem sok kép maradt. Egy igazán aprócska Van Gogh kiállitás után az épület fő attrakciója Alice Neel.
Ő egy amerikai festő (1900-1984), aki a new york-i Harlemben élt és rengeteg kortársáról készitett portrékat. Érdeklődése egészen széleskörű volt: láthatunk piacon zacskókkal bandukoló nénit és a szobájában lazán üldögélő életművészt, sőt, az egyik képen maga Andy Warhol is feltűnik.
Érdekes képek. Szinte mindegyiken ugyanakkora a képkivágás, mintha egész életében ugyanolyan képeket festett volna (leszámitva az első teremben lévőket). A háttér mindig semleges, sőt teljesen eltűnik, és csak egy fehér/sárga felület marad, hogy a lehető legkevésbé zavarja a főtémát. Számomra leginkább Bernard Buffet képeire emlékeztet, irtam már róla a blogon, talán februárban. Kevés a nő a képeken, mondjuk ez nem akkora meglepetés. Lehetne akár leltár is ez a 70 kép, és valahogy nincs hiányérzetem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése