2017. szeptember 22., péntek

Dijazott könyvek Arles-ban

Minden évben rengeteg fotókönyv érkezik Arles-ba, amit meg is mutatnak a szervezők. A központi pavilonban, tulajdonképpen központi helyre raknak asztalokat, azokra pedig egymás mellé a könyveket. Itt egymás mellé kerül a pályakezdő és a befutott fotós, igy látogatóként nem könnyű válogatni. Számomra viszont már az is nagy dolog, hogy egymás mellett láthatom a "termést" hisz akár egy könyvesboltban is, miért rendelnének mindegyik könyvből? Nem is rendelnek. Majdnem két órát töltöttem el a könyvek bogarászásával, mire eljutottam a győztesekig.
Persze, kell hogy legyen győztes, itt rögtön 4 is, de azért valahol számitani lehetett erre az eredményre. A történelmi fotókat bemutató könyvek közül Latif Al Ani nyert. Őt az iraki fotózás apjának szokás hivni, ő az irakiak Brassaija. Mivel a fotófesztiválon is elég nagy teret adtak a közel-keleti témáknak, és a fesztivál már 50 éves, tehát Henri Cartier-Bressonnak már nem érdemes újabb dijat kapni (jaj de cinikus vagyok), ezért is fordulhattak Al Ani-hoz.
A másik, amit nagyon szeretnek Arles-ban, az a japán fotó, szinte minden évben kiemelnek valakit. Az idei japán dijazott a fotó szöveg kategóriában nyert, Masanao Abe. Az Arles-ban bemutatott japán fotókban van valami szikár, és ez ebben a kötetben is észrevehető - ami amúgy nem kritika, csak megjegyzés.
Szinte természetes, hogy a bevándorlókról Calais-ben készitett sorozat nyert, hiszen aki ilyen témában mozgott, az vagy a görögökhöz ment, vagy Calais-be, és nem mondhatnám, hogy nem merült alá a témába a szerző.
Végül a negyedik a szép könyv témában Kent Klich nyert Gázáról készitett könyvével.
Nagyon tetszik, ahogy a könyvdijakat kezelik, egyáltalán nem sztárolják őket, még csak azt sem mondják, hogy ezek a legjobbak, egyszerűen csak kirakják, megmutatják, mi ezt láttuk, amúgy ott van a másik 250, lehet válogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése